Посолството на Русия в България коментира във Фейсбук освобождаването от длъжност на Атанас Атанасов, ръководител на Държавна агенция разузнаване и неговите твърдения: За пореден път ставаме свидетели на забавно поведение на загубили постове си български длъжностни лица, които обясняват своите оставки с нищо друго освен коварни интриги на "дългата ръка на Кремъл".

"Уважаеми господа, за какви ги мислете гражданите на България ако смятате, че в тези плоски клишета някой все още би могъл да повярва? Ако сте склонни да обвинявате в несполуките си руски спецслужби, удивително е как с толкова несериозен и непрофесионален подход изобщо успяхте да работите в такива важни за държава ведомства", пише руското посолство.

Посолството обяснява, че "що се отнася до вашата уж "успешна борба с руски шпиони", която съществува само в болните ви фантазии и безсъдържателни изявления в медии и се свежда към изгонване на дипломати от София и Москва, тук по-скоро става дума за героическата борба срещу здрав смисъл, в която еднозначно печелите".

Дипломатическата мисия напомня, че "Русия е отговорен, равноправен и конструктивен партньор, който не се занимава с груба намеса във вътрешните работи и с прокарване на своите интереси с помощ на съмнителни санкции. Стигаме до извода, че някои просто нямат смелост да признаят, че всички тези антируски нелепици не принасят на България нищо добро".

Бившият шеф на ДАР видя дългата ръка на Кремъл в уволнението си

Бившият шеф на ДАР видя дългата ръка на Кремъл в уволнението си

Призова следващото НС да започне процедура по импийчмънт на президента

Припомняме, при встъпването в длъжност на служебния кабинет шефовете на спецслужбите ДАНС и ДАР се оказаха в дълъг неплатен отпуск, който съвпада със срока на работа на служебното правителство.

На 26 май от поста председател на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) бе уволнен Димитър Георгиев също с указ на президента Румен Радев.

Смените в ръководствата на службите, а и в структурите на МВР бяха коментирани от представители на ГЕРБ предимно като отмъщение за разкриването на руските шпионски групи, действали у нас.

В последните месеци на правителството на Бойко Борисов беше разкрита една такава група.

Борисов заподозря, че махат шефа на ДАНС заради разкритите руски шпиони

Борисов заподозря, че махат шефа на ДАНС заради разкритите руски шпиони

Той прогнозира, че повече никой няма да разкрие руски шпиони у нас