Руският писател Захар Прилепин призна, че хиляди руснаци воюват в Донбас, както и личното си участие в бойните действия.

В интервю за изданието 66.ru той заявява, че около 30 хиляди руснаци са влезли на украинска територия като "доброволци", както и че съзнава, че това е незаконно.

"Аз съм опълченец от Донбас. От Русия там дойдоха незаконно тридесет хиляди души като доброволци. Някои носеха със себе си оръжие. Да, и убивахме хора. Всички участвахме в това." - посочва Прилепин.

Той допълва, че е наясно, че може да получи присъда за действията си.

"От гледна точка на закона всички ни могат да пратят в затвора. Затова не съм в позиция да кажа "о, колко е лошо, че законите не работят". Защото иначе ще трябва да се предам. Но и да кажа "добре е, че не работят" също не мога. Не разбирам как нашата сложна реалност можем да приспособим законите към реалността... Не мога да кажа, че Русия е правова страна, безправна е. Но право няма никъде." - казва още Прилепин.

На въпрос защо досега в Русия не е подведен под отговорност като терорист той отговаря, че това е благодарение на президента Владимир Путин:

"Защото Путин още в самото начало отиде в храма и запали свещ за опълченците в Донбас... Русия е пълна с хора, които отървават затвора. А после може просто да ги затворят. И това ще е законно."

През юли 2018 г. Прилепин заяви, че се оттегля от поста на "заместник-командир на батальон" на сепаратистките сили. По думите му, той е взел това решение, защото ситуацията в окупираната територия е станала подобие на "поредния регион на Русия", където е започнала подялба на бизнеса.