Няма българи, за които да се знае, че са в Непал и да не е установен контакт с тях. Няма информация за ранени или пострадали българи при унищожително заметресение от събота. Това заяви Петко Тодоров, посланик в Делхи, за БНТ.

Около 20-тина са българите - предимно туристи, които се намират и то предимно в Катманду. За постоянно пребиваващи в Непал българи няма информация.

Петко Тодоров заяви, че вчера е имало момент, в който е нямало никаква връзка с почетния български консул в Катманду господин Тана. Причината е, че изобщо в столицата на Непал не е имало ток и не е имало възможност да се зареждат телефоните. Господин Тана е уверил, че положението в Катманду малко започва да се подобрява.

От ООН обявиха, че земетресението е засегнало 8 милиона души. Повече от 1,4 милиона души се нуждаят от храна. Още...

Има възможност за напускане на Непал. Трафикът на летището в Катманду вече е възстановен, а няколко авиолинии извършват допълнителни полети, за да могат всички желаещи да напуснат страната да се възползват, увери Бетина Жотева, говорител на МВнР.

Тя също увери, че всички български граждани, които са регистрирани, че се намират в Непал са издирени и има информация за тях. Тя отказа да посочи конкретна цифра, тъй като във всеки един момент може да се установи още някой, който се намира в Непал.

"До този момент нито една държава не е обявила колко са изчезналите и загинали граждани, защото трагедията е огромна и предполагам, че това скоро няма да стане", заяви още тя.

"Всички, които са се обадили в нашето посолство в Делхи или са се регистрирали в сайта на Външно министерство, имаме осъществен контакт с тях. Всички тези, за които по някакъв начин Външно министерство е информирано, имаме контакт с тях", обясни тя.