Ню Йорк Федерален съд в Ню Йорк пристъпи към разглеждане на претенциите на арендатора на двете кули на Световния търговски център.
Предприемачът Лари Силвърстайн, който построи двата небостъргача твърди, че сградите са разрушени в две отделни нападения и той трябва да получи две обезщетения.
Застрахователите обаче твърдят, че е имало само едно нападение и затова застраховката трябва да се изплати само веднъж.

Разликата е доста съществена – в първия случай Силвърстайн ще получи 7 млрд. долара, а във втория – само 3 млрд., коментира Би Би Си.

В подкрепа на своите твърдения предприемачът напомня, че похитените самолети се врязаха в двете кули в интервал от 15 минути.

Според запознати това дело може да повлияе сериозно на застрояването на мястото, където беше Световният търговски център, разрушен по време на атентатите от 11 септември 2001 година.

Това би предизвикало сериозен финансов проблем за строежа на комплекса, включващ мемориал на загиналите. Проектът може да бъде забавен с години, коментират строители.

Всеки в Ню Йорк разбира, че от сумата, която ще получим, зависи как ще се възроди това място, заяви Кевин Рамп, президент на строителната компания Lower Manhattan Development Corporation.