Саддам Хюсеин Иракският лидер Саддам Хюсеин е издал заповед да бъдат убити 11 учени, сред които специалисти по бактериологическо, химическо и ядрено оръжие. Възможно е тези учени, заедно със своите роднини, вече да са убити, дотолкова, че властите искат те да не бъдат разпитвани от инспекторите на ООН, пише днешното издание на "La Stampa".

Изданието съобщава, че иракският вицепремиер Тарик Азис отново предупреди САЩ за огромните човешки загуби, които те ще понесат в случай на военна интервенция. В интервю за телевизионния канал "Фокс Нюз" Азиз обвини президента Джордж Буш в провеждане на политика на враждебен империализъм, представляващ опасност както за Багдад, така и за целия свят. Заедно с това, тарик Азиз, който е един от най-близките на Саддам Хюсеин, изрази надежда, че работата на инспекторите на ООН по разоръжаването ще има добри перспективи. Те няма да намерят никакво оръжие за масово поразяване, просто защото у нас такова няма, каза Азиз в отговор на обвиненията на Вашингтон, че Багдад лъже.

Междувременно вестникът пише, че необявена война се води и, за да се защити от нея, Багдад се обърнал за помощ към ООН. Както заяви министърът на външните работи Наджи Сабри в писмо до генералния секретар на ООН Кофи Анан, за по-малко от месец самолети на съюзническата авиация, базирани на територията на Кувейт, 1 141 пъти са нарушили въздушното пространство на Ирак.

Тези ежедневни натрушения, извършени със съдействието на кувейтското правителството, и варварските бомбардировки над иракски градове и села достигнаха нивото на необявена война, пише в писмо на Сабри до Кофи Анан. Ираксият политик призовава Анан незабавно да предприеме необходимите стъпки за прекратяване на агресията.

Междувременно инспекторите продължават своята работа. Утре към тях ще се присъединят още 20 инспектори. Вчера група екперти на ООН извърши непланирана визита на военен завод, разположен недалеч от иракската столица. Три други групи инспектираха обекти, за които се предполага, че могат да произвеждат оръжия за масово поразяване.

Ръководителят на инспекторите Ханс Бликс се обърна към Багдад с молба да края на годината да му бъде предаден пълен списък на иракските учени и чиновници, свързани с програмата за въоръжаване, и които да бъдат разпитани в Ирак или в чужбина.