Бившият иракски президент Саддам Хюсеин е прекратил гладната си стачка, след като цели 11 дни се отказвал доброволно от храна, предаде АФП.

Агенцията се позовава на адвоката на Саддам Калил Ал Дулайми, според когото иракският диктатор е свалил между 4 и 5 килограма, но трябвало да прекрати стачката заради здравословни проблеми.

Причината, поради която Хюсеин, обявил гладната стачка, била, че насилствено го карат да участва в процес, който той отхвърля.

Освен Саддам и някои от неговите приближени, срещу които също са повдигнати обвинения, са обявили гладна стачка, съобщиха местни арабски и чужди агенции.
Информациите обаче си противоречаха.

Припомняме, че на 14 февруари Саддам Хюсеин обяви, че той и останалите подсъдими вече трети ден гладуват в знак на протест.

Един от обвиняемите –Авад Хамд Ал Бандар потвърди думите му, но въпреки това заявление екипът от адвокати по делото срещу Саддам отрече това да е истина.

Някои от защитниците му заявиха, че той наистина имал намерение да обяви гладна стачка, но по-късно се отказал.

В интервю за арабска телевизия Рагд, дъщеря на Саддам, отрече информациите за гладната стачка, мотивирайки се, че подобно нещо е характерно за мекушавите характери, докато нейният баща е силен човек.