Едва 40% от израелците в момента подкрепят разделянето на две отделни, независими държави Израел и Палестина като решение на десетилетния конфликт. Въпреки това, тази идея остава най-популярният избор сред населението. Това показват резултатите от проучване на общественото мнение, проведено от Израелския институт за демокрация и цитирано от The Jerusalem post.

Предишни проучвания на същия институт по този въпрос показват, че израелската подкрепа за "двете държави" се колебае значително през последните 28 години, след подписването на споразуменията от Осло във Вашингтон през 1993 г. Тя достига своя връх от 70% през 2007 г. по време на мирния процес в Анаполис, проведен с посредничеството на бившия президент на САЩ Джордж Буш, между бившия премиер Ехуд Олмерт и президента на Палестинската администрация Махмуд Абас. Най-ниска е била подкрепата през 1995 г. - едва 36,9 процента.

В ООН: Израел и Палестина се насочват към широкомащабна война

В ООН: Израел и Палестина се насочват към широкомащабна война

Цената на войната "в Газа е опустошителна, плаща се от обикновените хора"

Между 27 до 29 юли са били анкетирани 750 израелци над 18-годишна възраст по телефона и по интернет. Сред тях са били и 151 араби, които в голямата си част подкрепят резолюция за две държави. 33,8% са еврейски израелци и 68,8% араби подкрепят тази идея. Проучването е проведено при липса на мирен процес, като САЩ и Израел изглежда предпочитат да запазят статуквото за момента. 37,1% от израелците, които подкрепят поддържането на статуквото, 41,5% са евреи,15,4% - араби. Според експерти, именно замразените мирни преговори са причина за резултатите. 

Най-малко популярният вариант е за една държава.  Тази идея получава само 21,1% подкрепа сред израелците и 64,2% опозиция. Около 71,1% от израелските евреи смятат идеята за една държава за неприемлива и само 14,1% я намират за приемлива. Мнозинството израелските араби я подкрепят, като 56,1% го подкрепят в сравнение с 29,5%, които го отхвърлят.

Междувременно, насилието между израелци и палестинци продължава, като двете страни в конфликта непрекъснато нанасят въздушни удари. 

Припомняме, че на 21 май влезе в сила споразумение за примирие между Израел и палестинците. То беше предшествано от напрежение и масиран обстрел от двете страни. Както и при предишни примирия обаче палестинската страна нарушава споразумението, а Израел предприема ответен огън.

Втора нощ на въздушни удари в Газа

Втора нощ на въздушни удари в Газа

Поредна размяна на удари