разрушена сграда на чеченското правителствоТази нощ спасителните екипи извлякоха от развалините на правителствената сграда в Грозни 17 тела. Информацията е на ИТАР-ТАСС, позовавайки се на оперативния щаб и цитирана от NEWSru.



Трагедията в Грозни



До момента загиналите са 57 души, като 17 от тях са починали в болниците. Това е информация на зам.пълномощния представител на Чечения в Москва Ваха Байбатиров, цитиран от РИА "Новости". Все още не може да се твърди за окончателност, тъй като продължават работите по разчистването на развалините и се очаква спасителните екипи да попаднат на още тела.

Действията на шофьорите-самоубийци:
Вече са направени словесни портрети на терористите. Те били мъже с некавказки черти, облечени в камуфлажни униформи военен образец, като в "Камаз"-а е имало двама души, а в "Уаз"-а само един. Според зам.вътрешният министър на Чечения телата на самоубийците-терористи могат скоро да бъдат разпознати, защото били измъкнати заедно с тези на останалите загинали. Във връзка с това обаче агенциите коментират липсата на логика, тъй като дори от самите камиони нищо не е останало, в следствие на огромния взрив.

По последни информации терористите са преминали през три КПП-та по пътя си към Грозни, където взривиха сградата на чеченската администрация. Камионите са били с военни номера, а документите, показвани на постовете, са били заверени с официален подпис и печат, утвърждаващи, че са издадени от военното командване на Чечения.

Установено е, че на предното стъкло на "Камаз"-а е имало два официално оформени пропуска, както се прави в Обединените войскови групировки Чечения, а "уазката" била снабдена с един такъв пропуск. Пристигнали вече в Грозни, те не се подчинили на сигналите да спрат за нова проверка и на висока скорост са стигнали до правителствената сграда, разбивайки вратата.

сградата през есента на 2002Тази сутрин бяха подновени, прекратените през нощта работи по разчистването на разрушенията. Представител на правителствената администрация е заявил, че засега няма доказателства, че под развалините не се намират живи хора и затова работите продължават.

От своя страна представител на вътрешното министество на Чечения е заявил, че огромната част от загиналите са чеченци, между които от 7 до 10 представители на силовите ведомства. Ръководителите на републиката не са пострадали. В болница се намира секретарят на Съвета за безопасност и ръководител на администрацията на правителството Рудник Дудаев.

Вл. ПутинПрезидентът на Русия Владимир Путин е зявил в телеграма, че цялата страна страда за загиналите. Той се е срещнал снощи с директора на Федералното бюро за сигурност Николай Петрушев, който е докладвал на президента за мерките, предприети по разследването на терористичния акт.

В телеграмата до ръководителя на чеченската администрация Ахмад Кадиров Путин добавя – тези, които са подготвили и осъществили този безчовечен терористичен акт, водят война против собствения си народ. Руският президент подчертава, че никакви подли престъпления на терористите не могат да сломят волята и стремежа на чеченските граждани към мирен живот.