Сара Нетаняху, съпругата на премиера Бенямин Нетаняху, е призната за виновна в злоупотреба с обществени средства, съобщават израелски медии.

Обвиняемата е злоупотребила с обществени средства, обяви съдия Авитал Чен, като призна, че случаят не се е развил гладко за прокуратурата. Съдията подчерта факта, че Сара Нетаняху не е осъждана преди това, поела е отговорност и е спестила много ценно време на правосъдието.

Сара Нетаняху на съд за измама

Сара Нетаняху на съд за измама

Тя е обвинена в системна измама в размер на стотици хиляди шекела във връзка с разходи за хранене

След произнасянето на присъдата Сара Нетаняху заяви пред съдията: "Страдах достатъчно".

Споразумение с прокуратурата позволи на съпругата на премиера да избегне по-тежко наказание в измама, но призна за престъпление с по-малка тежест. Тя ще плати глоба от 15 210 долара, част от които като глоба, а другите ще възстанови.

Преди година Сара Нетаняху и Езра Сайдоф, бивш заместник на генералния директор на резиденцията на премиера, бяха обвинени в измама и нарушаване на доверието, след като са похарчили 100 000 долара обществени средства за кетъринг, въпреки че в резиденцията има постоянна кухня и готвач. Тази сума е намалена на половина в редактирания обвинителен акт миналата сряда до 50 000 долара, въпреки че Нетаняху ще върне само 12 500 от тях на държавата.

Сара Нетаняху съди вестник за клевета

Сара Нетаняху съди вестник за клевета

Според вестника, госпожа Нетаняху е уволнила 70-годишен градинар

Съдията прие искането на Нетаняху да изплати парите на две отделни плащания, като първото ще е на 15 юли.

Новинарският сайт Walla информира, че държавата може да заведе граждански иск Нетаняху да върне останалата сума.

Резиденцията на премиера няма право да поръчва храна, ако готвачът е там.