Конгресът на САЩ обсъжда законопроект за подкрепа на демокрацията в пет постсъветски държави в Централна Азия – Казахстан, Киргизия, Узбекистан, Таджикистан и Туркмения.

Законопроектът, който гласи „Актът за демокрацията и правата на човека в Централна Азия”, предвижда годишно отпускане на 188 милиона долара за редица програми за подкрепа на демокрацията в горепосочените държави.

„Новости” съобщава, че в документа се предвиждат икономически санкции за страните, които няма да спазват изискванията на САЩ във вид на замразяване на американската помощ, включително и спирането на съдействия от страна на Пентагона.

Законопроектът включва и финансирането на „неправителствените организации за развитието на демокрацията и подкрепата на правата на човека”, „развитието на устойчиви граждански организации, включително и демократични политически партии”, „създаването на независими медии за работата в страните от Централна Азия с подкрепа на неконтролируеми от държавата типографии”, както и редица други насоки, включително и наблюдението за хода на изборите, борбата с корупцията, обучаването на представителите на правоохранителни органи, съдействие в законотворчеството.

„Актът” предвижда отпускането на не по-малко от 15 млн. долара за излъчването на радио „Гласът на Америка” и „Радио Свобода” на пет езика. В документа се посочва, че финансовата, икономическата и военната помощ на САЩ ще зависи от това, доколко централно-азиатските държави ще спазват демократичния курс.

Ако през първата година след приемането на „Акта” президентът на САЩ не потвърди пред Конгреса развитието в правилната посока на която и да е от централноазиатските страни, американската помощ за правителството на тази държава ще бъде намалена с 33%.
При повторно отстъпление от демократичните норми помощта ще намалее до 66%. На третия път тя напълно ще бъде прекратена.

Тези ограничения обаче не се отнасят до хуманитарна и медицинска помощ, но касаят всички реформи за предоставянето на военно съдействие.

По-рано бе съобщено, че американската администрация планира да намали размерите на финансовата помощ за Русия с близо 13 милиона долара – от сегашните 44.2 до 31.6 милиона долара.