САЩ и Китай се "ангажираха да си сътрудничат" в борбата с климатичните промени, се казва в съвместна декларация на двете суперсили след посещението на специалния представител на Белия дом за климата Джон Кери в Шанхай, съобщават "Гардиън" и други медии.

"САЩ и Китай се ангажират да си сътрудничат заедно с други държави за справяне с климатичната криза, на която трябва да се отговори с изискваната сериозност и неотложност", се казва в декларацията.

Кери, бивш държавен секретар на САЩ, е първият официален представител на администрацията на Джо Байдън, който посети Китай, което дава сигнал за надежда, че двете страни могат да работят заедно по глобалните предизвикателства, въпреки че има високо напрежение между двете сили на много фронтове.

Декларацията е приета преди виртуална среща на върха за климата следващата седмица, на която Джо Байдън ще призове за още по-голямо намаляване на емисиите на парникови газове. Американският президент покани 40 лидери, включително и китайския президент Си Дзинпин, да участват на двудневната среща на върха, която започва на 22 април, на Световния ден на Земята.

В декларацията се казва още, че САЩ и Китай "очакват с нетърпение" срещата, но не се съобщава дали Си ще участва.

През журналисти Кери, който в момента е на посещение в Южна Корея, заяви, че "ние много се надяваме да вземе участие. Разбира се, всяка държава сама взема решенията си. Не се опитваме да принуждаваме никого. Търсим сътрудничество".

По думите му половината от произвежданата електроенергия от въглища в света е в Китай. Той добави, че са провели задълбочени разговори с китайците по този въпрос.

Не обвинявам никого. Имаме твърде много въглища, други държави имат твърде много въглища, Китай използва най-много въглища в света...защото е толкова голяма и силна икономика и страна, отбеляза Кери и допълни, че са необходими промени.