Джо Байдън се опита да представи обединен фронт с японския премиер Йошихиде Суга срещу все по-агресивните действия на Китай. Американският президент проведе първата присъствена среща в Белия дом с лидер на друга държава, откакто встъпи в длъжност през януари, информира "Ройтерс".

Байдън прие Суга за разговори в петък, които дадоха възможност на американския президент да изпълни обещанието си за съживяване на съюзите на САЩ, които бяха разклатени от предшественика му Доналд Тръмп.

Япония готви среща с Ким Чен-ун

Япония готви среща с Ким Чен-ун

Нова политика

Китай бе основна тема на разговорите, като се подчертава централната роля на Япония в усилията на Вашингтон да се противопостави на Пекин. Двамата лидери обсъдиха редица геополитически проблеми, включително и Тайван. Суга заяви, че потвърждават "важността на мирен и стабилен Тайвански проток", където Пекин засили военния натиск заради претенциите си към Тайван.

"Днес премиерът Суга и аз потвърждаваме нашата непоклатима подкрепа за американско-японския съюз и за нашата споделена сигурност", каза Байдън на пресконференция в Белия дом. Той нарече разговорите с японския премиер "продуктивни".

Байдън отбеляза, че се ангажират да работят заедно срещу заплахите от Китай и по проблемите в Източнокитайско море, Южнокитайско море, а също и КНДР, за да се гарантира в бъдеще свободен и открит Индо-Пасифик.

Двамата лидери също наблегнаха в разговорите си на военните маневри на Китай до Тайван, затягането на контрола над Хонконг и действията на китайските власти срещу уйгурите в Синдзян.

Байдън съобщи още, че САЩ и Япония ще инвестират заедно в области като 5G, изкуствен интелект, квантови компютри, геномика и полупроводници.

Суга отбеляза, че с Байдън са постигнали съгласие за необходимостта от открити разговори с Китай в контекста на действията на Пекин в Индо-Пасифика.

Висш американски представител заяви по-рано, че срещата се очаква да доведе до приемане на официална декларация за Тайван. След разговорите не стана ясно дали това се е случило. Подобна декларация за Тайван би била първата на американски и японски лидери от 1969 г.

Говорител на външното министерство на Китай заяви, че Пекин изразява тревога от споразуменията между Япония и САЩ и държавите трябва да приемат сериозно притесненията на Пекин.