Белия домРаботна група от Департамента по национална безопасност на САЩ е изготвила план за управлението на Ирак, след като бъде свален режимът на Саддам Хюсеин, пише в днешния си брой The New York Times.

Според плана, американците възнамеряват да удължат военното си присъствие в страната до 18 месеца. За това време се планира всички ключови фигури от правителството на Саддам да бъдат изправени пред военен съд и да се въведе контрол над всички нефтени кладенци. Едва след това ще се пристъпи към избирането на нова гражданска администрация, предаде електронното издание NEWSru.

Този план вече бе определен от анализаторите като "най-амбициозния проект на Вашингтон след Втората Световна война" и, по мнението на Белия дом, трябва да стане поредното доказателство за "добрите намерения" на администрацията на Буш, обещавайки на Ирак "светло демократично бъдеще" и съхранение на неговата цялост.

Като начало, това ще става под деликатното ръководство на представителите на ООН, които на първо време ще изпълняват ролята на гражданска власт, а по-късно - под управлението на иракското правителство, определено чрез избори, зачитайки интересите на всички групи от населението.