ООН - кръгла масаСъединените щати използваха правото си на вето тази нощ над резолюция на Съвета за сигурност на ООН. Резолюцията осъжда Израел за неотдавнашните убийства на британец и двама палестинци - служители на ООН в Западния бряг и Газа. Проекторезолюцията бе внесена от Сирия. За нея гласуваха 12 от 15-те членове на Съвета, България и Камерун се въздържаха, а Съединените щати наложиха вето.

Британецът бе убит на 22 ноември при престрелка на израелски войници с палестинци в бежанския лагер Дженин на Западния бряг, а двамата палестинци бяха застреляни седмица по-късно в Газа. И тримата работеха за агенцията на ООН, подпомагаща палестинците, припомня RFI.

Дипломатическият "квартет" за Близкия изток- ООН, САЩ, Русия и ЕС, поиска незабавно прекратяване на огъня между израелци и палестинци. Във Вашингтон дипломатическите ръководители поискаха след като бъде прекратен огънят, израелските войски да се изтеглят от палестинските територии, а палестинците да сложат край на терористичните действия срещу израелци.

Квартетът се обявява за мирно решение, по силата на което Израел и бъдещата независима и демократична Палестина ще съжителстват в мир и сигурност. Това се казва в комюнике, публикувано след срещата на Квартета. По настояване на Съединените щати посредниците от Квартета не разгласиха подготвяния от тях мирен план, наречен "пътна карта" за Близкия изток. Картата определя какви действия трябва да предприемат Израел и палестинците, за да се възстанови мирът. Очаква се тя да бъде публикувана след парламентарните избори в Израел на 28 януари.