войски на НАТОТелевизионният канал "Ал Джазира", цитиран от електронното издание "Газета Ру", съобщи, че тази сутрин американски военни части са навлезли в иракска територия от граничния пункт Хабур.

По данни на телевизионна компания, колона армейски камиони с войници от армията на САЩ се е насочила към базата Инджирлик на юг от Турция. Предполага се, че със старта на военните действия по територията на турската страна, британците ще прехвърлят в Ирак на хеликоптери подразделения на свои десантчици.

Военна автоколона от 50 камиона е пристигнала на иракска територия чрез граничния пункт Хабур. Кюрдите, които живеят по тези места, не признават властта на Саддам Хюсеин, и очевидно, техните земи ще бъдат използвани за плацдарм за нападения срещу Ирак.

Турски военни съобщават, че американските военни, намиращи се в северен Ирак, трябва да подготвят база, на която в последствие да преместят многочисления си контенгент.

Данните за атаката на американците на иракска територия е опровергана от официални представители в САЩ. Прессекретариатът на Пентагона не разполага с такава информация. Министерството на отбраната на САЩ обаче не е длъжно да дава информация за военни маневри, и освен това, разпространението на подобна информация може да отношенията между американските власти и Турция.

Според "Файненшъл Таймс" британските екперти бяха разочаровани от отчета на Ирак за военно-техническите програми. В него иракските власти подробно разказват за своите военни разработки, но нищо не съобщават за оръжията за масово унищожаване, които всъщност интересуват САЩ и Великобритания.

Американците вече предупредиха, че отказът за предоставяне на такава информация може да стане повод за война. Анонимен високопоставен военен източник в правителството потвърди възможността за следния сценарий: "В доклада има много неточности. "Затова Саддам Хюсеин не може да избегне войната".