Министерството на външните работи на Китай реагира гневно, след като два американски бойни кораба преминаха в близост до спорни острови в Южнокитайско море, съобщават "Ройтерс" и други медии.

Азиатският гигант има претенции към островите.

Първи съвместни военни учения на САЩ и Великобритания в Южнокитайско море

Първи съвместни военни учения на САЩ и Великобритания в Южнокитайско море

Oткакто Китай изгради бази на острови в акваторията.

Корабите навлязоха във водите ни без разрешението на Китай, заяви говорител на китайското ведомство на всекидневния брифинг. Пекин заплаши, че е разположил крилати ракети, способни да поразят бойни кораби.

"Действията на САЩ нарушават китайските закони и международното право, нарушават суверенитета на Китай, вредят на регионалния мир, сигурност и ред", подчерта говорителят.

Китай скочи на САЩ заради техен военен кораб в Южнокитайско море

Китай скочи на САЩ заради техен военен кораб в Южнокитайско море

Настоя САЩ да прекратят подобни действия

Китайската страна изразява крайно недоволство и решително протестира. Призоваваме американската страна незабавно да прекрати тези провокационни действия. Китайската страна ще приеме всички необходими мерки за решителна защита на суверенитета и безопасността си, закани се говорителят.

Пекин и Вашингтон влязоха в търговска война. Двете държави се опитват да сключат споразумение преди крайния срок 1 март, когато Вашингтон ще наложи нови мита върху китайски внос за 200 милиарда долара. САЩ предвиждат увеличаване на митата от 10 на 25%. Ескалиралото напрежение струва на двете държави милиарди долари и разтърсва световните финансови пазари.

Американски представител коментира, че два разрушителя (USS Spruance и USS Preble) са преминали в рамките на 12 морски мили от рифа Мисчийф като част от архипелага Спратли. САЩ уверяват, че операцията не нарушава международното право.

САЩ настояват Китай да премахне ракетите си от острови в Южнокитайско море

САЩ настояват Китай да премахне ракетите си от острови в Южнокитайско море

Вашингтон възразява срещу едностранните военни стъпки на Пекин

Днешната операция е втората на американските ВМС в Южнокитайско море през тази година. През януари разрушителят USS McCampbell премина на 12 морски мили от Параселските острови.

През септември 2018 г. китайски разрушител се доближи на около 40 метра от американски кораб, принуждавайки го да направи маневра, за да се избегне сблъсък. Инцидентът беше до островите Спратли.

Днешната операция е поредният опит на Вашингтон да сдържа амбициите на Пекин в региона и да поддържа свободата на мореплаване в стратегическите води, където Китай и няколко други държави от региона имат претенции.

Китай има претенции към почти цялата акватория.