САЩ се опитаха безуспешно да убедят страните от Г-8 да се съгласят на опрощаване на основна част от иракския външен дълг.
Останалите големи индустриални държави не бяха убедени категорично нито в сроковете, нито в размера на тези части от дълга, които да бъдат опростени.

Те действително обявиха своята готовност да се откажат от част от дължимите към тях от Ирак дългове, но без да са склонни на прекалена щедрост, както настояват САЩ, коментира АФП.

Американската страна, към която Ирак няма твърде големи задължения, предлага да се опростят между 80 и 90% от дълга, който заедно с лихвите за последните 20 години достига сумата от 120 милиарда долара.
Останалите кредитори обаче считат, че САЩ имат намерение да проявят лесна щедрост с парите на другите.

Германия и Франция са склонни да опростят не повече от половината от дълга на Ирак, Русия е готова да помисли за до две трети, а Япония до момента не е изразила конкретно становище.
Единствено Канада е заявила, че изцяло се отказва от сумите, които Ирак й дължи, но които обаче възлизат едва на 750 милион долара.

Член на руската делегация каза снощи за “Новости”, че Русия е готова да опрости 65 на сто от $8.5-милиардния иракски дълг, като за останалата част от сумата желанието на Москва е да се проведат преговори.
Руската позиция е, че “Парижкия клуб”, чийто член е и Русия, трябва двустранно с иракската страна да преговаря за дълговете на Ирак.

Припомняме, че дългът на Ирак към България е 1.7 милиарда долара.

В същото време лидерите на страните от Г-8 приеха специална декларация, изразяваща тяхната загриженост от разпространението на ядрено оръжие в Северна Корея и Иран, съобщава “Ройтерс”.

По време на срещата е бил приет "план за действие", който се придържа към продължаване на шестстранните преговори и цели да убеди Северна Корея да изостави ядрените си програми.

В декларацията позицията на лидерите от Г-8 по отношение на Иран съвпада напълно с тази на Съединените щати, а именно, че е възможно Техеран тайно да разработва ядрено оръжие. В документа е записано, че страните от Г-8 призовават Иран да засили сътрудничеството си с Международната агенция за атомна енергия и с Комисията за ядрен надзор към ООН.

Темата за борбата срещу биотероризма бе разисквана за пръв път на среща на високо равнище от такъв формат и също намери място в плана за действие срещу разпространението на оръжия за масово поразяване.

Ръководителите на Г-8 определят биотероризма като "уникална опасност за сигурността на всички държави".
Поради това бе решено да се предприемат конкретни стъпки на национално и международно равнище в няколко направления, едно от които е разширяване на съществуващите и въвеждане на нови форми на бионадзор за предотвратяване на биоатаки срещу хора, животни и насаждения.

Предвижда се да бъде засилена охраната на запасите от храни в света и да бъде създаден допълнителен потенциал за проучване на подозрителни епидемии.