От Амнeсти Интернешънъл съобщиха, че броят на извършените екзекуции в световен мащаб през 2011 година е нараснал, въпреки продължаващия напредък за премахване на смъртното наказание.

Въпреки че броят на страните, които налагат смъртно наказание е намалял с повече от 1/3 през последните десет години, най-малко 676 души са екзекутирани в 20 страни през 2011 година в сравнение с 527 души в 23 страни през 2010 година, според представения годишен доклад на организацията. 18,750 души са получили смъртни присъди до края на 2011 година.

Според доклада Иран, Саудитска Арабия, Ирак и Йемен са виновни за нарастване на броя на екзекутираните.

Докладът бе оповестен седмица след като правителството в Беларус екзекутира двама мъже, които бяха осъдени, че са организирали смъртоносния атентата в метрото в Минск.

От Амнисти информираха, че миналата година са били убити двама души в Беларус. Това е единствената страна в Европа, която все още прилага смъртно наказание.

САЩ е петата страна в света по брой екзекутирани и единствената от Г8 със смъртно наказание. През 2011 година в страната са екзекутирани 43-ма души.

По отношение на Китай организацията е спряла да публикува данни за броя на смъртните присъди, тъй като държавата не ги публикува. Групата смята, че Китай е екзекутирала хиляди хора само миналата година - „повече от всички взети заедно в света".

За реалния брой на екзекутирани в Иран организацията също е скептична.

По-голямата част от страните са се дистанцирали от прилагането на смъртно наказание", каза генералният секретар на Амнести Салил Шети. „Нашето съобщение към лидерите на изолирания брой страни, които продължават да прилагат смъртно наказание, е ясно: вие изоставате от останалите страни по този въпрос и затова е време да престанете да прилагате най-жестокото, нечовешко и деградиращо наказание", допълни той, цитиран от "Новости".

Броят екзекутираните в Близкия Изток е нараснал с 50% в сравнение с 2010 година.

Иранското правителство е екзекутирало 360 души, Саудитска Арабия -82-ма, Ирак- най-малко 68 и Йемен - 41, според Амнести.

От организацията съобщават, че е трудно да се събере информация за екзекутираните в Либия, Сирия и Йемен.