САЩ са притиснали Великобритания да се включи във военните действия в Ирак. Това смята бившият британски посланик в ООН Джереми Грийнсток след публикуването на доклада „Чилкот”, цитиран от БиБиСи.

Нов шамар за Британия – докладът на сър Джон Чилкот за войната в Ирак

Нов шамар за Британия – докладът на сър Джон Чилкот за войната в Ирак

Самият Чилкот е убеден, че неговият доклад ще осигури на страната никога повече да не отива на война без дебат и неподготвена

Докладът, подготвян през последните 7 години, разкрива, че не са били необходими военни действия в Ирак и че бившият премиер Тони Блеър е преувеличил, че Саддам Хюсеин е представлявал непосредствена заплаха.

Бившият дипломат на Великобритания в световната организация през 2003 година изтъкна, че Блеър е поискал да се приеме резолюция на ООН, подкрепяща действията в Ирак. Той е усетил, че бившият министър-председател е искал да изчака по-дълго време преди да се предприемат военни действия. Но Грийнсток уточни, че високопоставени американски представители са смятали, че приемането на резолюция е „губене на време”.

„По-безопасно” щеше да бъде, ако бяха дадени още 6 месеца на оръжейните инспектори да продължат работата в Ирак, добави той.

„Смятах по това време, британците смятаха по това време, мисля, че премиерът усещаше по това време, че американците ни натискат да участваме във военни действия твърде рано”, изтъкна Грийнсток пред Радио БиБиСи.

Според него Блеър е мислел, че има възможност Саддам да отстъпи преди да се използва военна сила, като Джордж Буш също се е съгласил на тази позиция, „но други хора зад гърба на Джордж Буш не се съгласиха с него и смятаха, че е загуба на време”.

В доклада, подготвен от комисия, водена от сър Джон Чилкот, се заключава, че Блеър е изпратил лошо подготвени войници и не е имало подготвени „адекватни” планове за устройството на Ирак след войната.

Генерал Тим Крос – най-високопоставеният британски офицер, участвал в планирането на войната, заяви, че бившият американски военен министър Доналд Ръмсфелд не е искал да чуе нито ООН, нито Великобритания за ситуацията след инвазията. Той добави, че САЩ са разформировали иракската армия и управляващата партия „Баас” без консултации.