Заместник-представителят на САЩ по специалните политически въпроси в ООН Робърт Ууд призова Русия в петък да преразгледа плановете си за разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус и да изтегли войските си от Украйна.

Говорейки на заседание на Съвета за сигурност на ООН, Ууд също така призова Москва "незабавно да спре ескалиращата реторика относно потенциалното използване на ядрени оръжия" и предупреди, че "всяко използване на химически, биологични или ядрени оръжия в Украйна ще има тежки последици за поддръжката на международния мир и сигурност" и "фундаментално би променило природата" на войната в Украйна.

По-рано руският президент Владимир Путин обяви планове за разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус, а беларуският му колега Александър Лукашенко подчерта, че Минск се е съгласил да разположи тези оръжия и може да се съгласи Москва да разположи и стратегически ядрени оръжия на своя територия.

Путин разполага ядрени оръжия в Беларус

Путин разполага ядрени оръжия в Беларус

Не било нарушение на Договора за неразпространение на ядреното оръжие

Трябва да се положат спешни усилия за деескалация на ситуацията след съобщението на Русия миналия уикенд, че планира да разположи тактически ядрени оръжия в Беларус, предупреди ръководителят на ООН по разоръжаването пред Съвета за сигурност.

"Рискът от използване на ядрено оръжие в момента е по-висок от когато и да било след дълбините на Студената война", каза Изуми Накамицу, върховен представител на ООН по въпросите на разоръжаването. "Войната в Украйна представлява най-острият пример за този риск".

Съветът за сигурност се събра след изявлението на Путин миналата неделя, че е постигнал споразумение със своя съсед, за разполагане на нестратегически ядрени оръжия на беларуска територия.

Накамицу каза, че липсата на диалог и ерозията на архитектурата за разоръжаване и контрол на оръжията, съчетани с опасна реторика и завоалирани заплахи, са ключови двигатели на този потенциален екзистенциален риск, породен от ядрената ескалация.

"Когато става въпрос за въпроси, свързани с ядрените оръжия, всички държави трябва да избягват предприемането на каквито и да било действия, които биха могли да доведат до ескалация, грешка или погрешна оценка", каза тя, припомняйки, че всички държави, страни по Договора за неразпространение на ядрени оръжия, или ДНЯО - както държавите с ядрено оръжие, така и държавите без ядрено оръжие - трябва стриктно да спазва ангажиментите и задълженията си.

"Те трябва да се върнат към диалога за деескалация на напрежението спешно и да намерят начини за разработване и прилагане на мерки за прозрачност и изграждане на доверие", каза тя, като призова държавите, страни по договора, да се придържат изцяло към задълженията си и незабавно да се ангажират със сериозни усилия за намаляване на ядрения риск.

Въпросът за "споделянето на ядрено оръжие", разполагането в държава без ядрено оръжие на ядрени оръжия на държава с ядрено оръжие, съществува от десетилетия, в различни региони и при различни договорености, предшестващи Договора за неразпространение на ядрено оръжие, с изключение на неотдавнашното руско съобщение, каза тя.

"В името на цялата ни сигурност", тя повтори призива на генералния секретар на ООН към Русия и Съединените щати да се върнат към пълното прилагане на Нов СТАРТ и да започнат преговори за негов приемник.

Медведев обещава Трета световна война, ако миротворци на НАТО стъпят в Украйна

Медведев обещава Трета световна война, ако миротворци на НАТО стъпят в Украйна

Медведев вижда "вълци в овчи кожи" и иска "да бъдат безмилостно унищожени"

"Преследваме сътрудничество с Беларус, без да нарушаваме задълженията си", настоя руският посланик и постоянен представител Василий Небензя. "Ние не предаваме ядрени оръжия. Говорим за преоборудване на самолети и екипи за обучение в изграждането на хранилище на територията на Беларус".

Руски танкове нямаше да са в Украйна сега, ако Съединените щати и техните съюзници не бяха предприели това, което той описа като държавен преврат в Киев през 2014 г. и "напомпване на режима в Киев с оръжия", каза той.

Всъщност САЩ може вече да са разположили между 100 и 150 ядрени бойни глави в Европа, каза той, припомняйки многократните призиви на Москва към Вашингтон да "остави настрана манталитета на Студената война", като върне ядрените оръжия на САЩ на собствената им територия.

Русия трябва да предприеме "всички необходими мерки" в отговор на "провокативните стъпки", каза той, "като се има предвид изтощената глобална архитектура на сигурността, продиктувана изключително от Вашингтон, заедно с неотдавнашното решение на Лондон да разположи бронебойни боеприпаси в Украйна".

"Ядрена война не може да бъде спечелена", каза той.

Предположението на Русия, че това планирано разполагане е оправдано поради използването на бронебойни боеприпаси, доставени от западните сили, съдържащи обеднен уран, е "нелепо", каза американският посланик Робърт Ууд.

"Бронебойните боеприпаси по никакъв начин не са аналогични на тактическите ядрени оръжия", каза той, добавяйки, че Кремъл се опитва да ограничи и възпре усилията на Украйна да се защити и да манипулира нещата, за да спечели войната.

Русия се стреми да ескалира своята брутална война, а не да търси мир, каза той. Междувременно Беларус наскоро прие закони, които позволяват разполагането на Русия, добави той.

Припомняйки неотдавнашно руско-китайско споразумение за сигурност, той каза, че една от разпоредбите гласи, че "държавите с ядрено оръжие трябва да се въздържат от разполагане на ядрени оръжия в чужбина".

"Всяко използване на ядрени оръжия в Украйна би имало тежки последици и би променило фундаментално характера на тази война", каза той, като призова Русия да преразгледа решението си за разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус.

Лукашенко може да получи и междуконтинентални ракети освен тактически ядрени оръжия

Лукашенко може да получи и междуконтинентални ракети освен тактически ядрени оръжия

Той обещава, че с Путин няма да се спрат пред нищо