САЩ отмениха тазседмичното планирано дислоциране на два бойни кораба в Черно море, съобщиха турски медии и представители, на фона на високото напрежение между Русия и Украйна, информира АФП.

Турски дипломатически източници заявиха, че преминаването на първия кораб през Босфора, планирано за сряда, не се случи.

ВМС на САЩ изпрати кораби в Черно море, остават до 4 май

ВМС на САЩ изпрати кораби в Черно море, остават до 4 май

Турция е уведомена преди 15 дни за преминаването през Босфора и Дарданелите

Анадолската агенция отбелязва, че дислоцирането на два американски кораба, планирано за сряда и четвъртък, е отменено, Анкара не е информирана за възможна промяна в графика.

Миналата седмица Турция обяви, че е била информирана по дипломатическите канали, че два американски бойни кораба ще навлязат в Черно море и ще останат в региона до 4 май.

Няма потвърждение от Вашингтон за планираното дислоциране и за последвалата отмяна.

Вицеадмирал: Русия да постави "страхливите" американци на мястото им в Черно море

Вицеадмирал: Русия да постави "страхливите" американци на мястото им в Черно море

С помощта на системи за радиоелектронна борба

Вашингтон трябва да уведомява Анкара най-малко 15 дни преди да изпрати бойни кораби през Босфора и Дарданелите, което е в съответствие с Конвенцията от Монтрьо от 1936 г. Договорът позволява присъствието на бойни кораби на нечерноморски държави да остават в акваторията не повече от 21 дни.

Преди дни бе съобщено, че американските разрушители "Рузвелт" и "Доналд Кук" ще преминат през Босфора към Черно море.

По-рано източник от Министерството на външните работи на Турция съобщи, че два военни кораба ще преминат през Босфора на 14-15 април и ще останат в акваторията до 4-5 май.

Украйна започна внезапни военни учения в Черно море

Украйна започна внезапни военни учения в Черно море

Без предупреждение

Си Ен Ен информира, позовавайки се на източници, че САЩ обсъждат възможността за изпращане на кораби в Черно море в подкрепа на Украйна.

Конвенцията от Монтрьо за статута на проливите е подписана през 1936 г. в Швейцария. Тя регулира корабоплаването в проливите Босфор и Дарданели и в Мраморно море. Конвенцията ограничава в мирно време преминаването през проливите на военни кораби на нечерноморски държави или крайбрежни страни. За спазването на конвенцията отговаря Турция. Ако тя се окаже в състояние на война или под заплаха от война, клаузите в конвенцията разрешават или забраняват преминаването през проливите на всякакви военни кораби. Ако Турция не участва във войната, то проливите се закриват за преминаване на кораби на воюващите страни.

Конвенцията запазва свободното преминаване за търговските кораби от всички страни както в мирно, така и във военно време.

Русия прехвърля 10 кораба на ВМС от Каспийско в Черно море

Русия прехвърля 10 кораба на ВМС от Каспийско в Черно море

Започва проверка за бойна готовност на своите сили