САЩ се подготвят да допускат само ваксинирани чуждестранни туристи. Очаква се това да бъде обявено официално по-късно, предаде "Ройтерс". 

Администрацията на президента Джо Байдън разработва план, който изисква почти всички чуждестранни посетители в САЩ да бъдат напълно ваксинирани срещу COVID-19. Новите правила са част от евентуално премахване на ограниченията за пътуване, които в момента забраняват на граждани от голяма част от света да влизат в САЩ. Това е заявил служител на Белия дом.

Белият дом не е готов да отмени незабавно ограниченията за пътуване поради нарастващия брой на случаите на COVID-19 и считаният за силно заразен вариант Делта на COVID-19, е казал още служителят.

В момента САЩ забраняват влизането на повечето граждани извън САЩ, които през последните 14 дни са били в Обединеното кралство, 26-те държави от Шенген в Европа без граничен контрол, Ирландия, Китай, Индия, Южна Африка, Иран и Бразилия.

Извънредните ограничения за пътуване в САЩ бяха наложени за първи път на Китай през януари 2020 г. за справяне с разпространението на COVID-19 и оттогава бяха добавени други страни-последно Индия в началото на май.

Припомняме, че в сряда Байдън осъди републиканските служители, които блокираха усилията за налагане на ваксини, тъй като той насърчи градовете и щатите да изискват от хората да показват доказателства за ваксинация, за да посещават ресторанти и други обществени места. 

Джо Байдън намекна за нови рестрикции в САЩ заради пандемията

Джо Байдън намекна за нови рестрикции в САЩ заради пандемията

Не се разкриват нови подробности

Президентът критикува републиканските губернатори, които не позволяват на бизнеса и университетите да изискват ваксини или се противопоставиха на указанията за маски от Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

"Казвам на тези губернатори: Моля, помогнете. Но ако няма да помогнете, поне се разкарайте от пътя", каза Байдън. "Хората се опитват да постъпят правилно. Използвайте силата си, за да спасявате животи."

Новите ежедневни случаи са се увеличили с 52% през последната седмица. Въпреки това хоспитализациите и смъртните случаи не толкова, което Байдън отбелязва, защото ваксините са ефективни за намаляване на вероятността от тежко заболяване или смърт.

Президентът редовно осъжда "пандемията с неваксинираните", подчертавайки, че тези, които са ваксинирани, рядко се заразяват сериозно и когато, ако се заразят техните симптоми са леки. Настоящите смъртни случаи са особено трагични, защото могат да бъдат избегнати, коментира Байдън.

Първоначално мнозина отхвърлиха необходимостта от широки изисквания за ваксини, защото служителите на общественото здраве предположиха, че те няма да са необходими, след като ваксините са широко достъпни. Но тъй като до 30% от пълнолетните американци се въздържат от ваксина, тази гледна точка се е променила за много служители.

Байдън мисли да свика форум за COVID-19

Байдън мисли да свика форум за COVID-19

Борбата с пандемията ще е основната точка