Турция-военни Властите в САЩ съобщиха на Турция своите намерения да прехвърлят 90 хиляди военнослужещи в шест бази на турска територия в рамките на подготовката на войната с Ирак. Това информира в. "Уърлд Трибюн".

Изданието отбелязва, че Анкара е съгласна да бъдат използвани нейните бази по време на евентуална война, ако й бъде отпусната помощ в размер на 3.4 милиарда долара.

Подробности по въпроса съобщава турският вестник "Мидъл Ийст Нюзлайн". Изданието твърди, че американските военнослужещи планират да се настанят в близките шест седмици, за да започне работа по организацията на тила и техническото обурудване.

Предполага се, че американските военни ще бъдат отведени в две турски бази. Освен това САЩ иска Анкара да й разреши да използва 14 граждански летища за оказване на материално-техническа помощ. Пентагона дори настоява да бъдат използвани и четири турски морски пристанища.

Все още турските власти не са отговорили на питането на Вашингтон. Някой информации съобщават, че Анкара смята за недостатъчна помощта на САЩ в сравнение с ролята, която ще изиграе Турция при евентуална война. Анкара обаче е разрешила три американски спецслужби да започнат работа по иракско-турската граница. Според турско издание, мисията на тези американци е да подготвят иракски опозоционни формирования, които трябва да помогнат на американците във войната против Саддам Хюсеин.

Представители на турските власти отбелязват, че разрешението за настаняването на американски военни на територията на Турция, трябва да бъде взето от парламента. Общественото мнение в турската страна сочи, че населението е против участието на Турция във война.

Влияние върху формирането на турската позиция за война с Ирак оказват смесените антиамерикански настроения, ислямската солидарност и безпокойството за сигурността на страната.

Изаданията отбелязват и факта, че правителството на страната е разочаровано от решението Европейския съюз за това, че се отлага членството на Турция в съюза. Турската страна смята, че към нея е проявена дискриминация с предложението на ЕС страната да започне преговори в края на 2004 г.

САЩ са прехвърлили през Турция военна техника в иракски Курдистан, потвърждава днешният брой на кувейтския вестник "Ал Ватан". Военнотранспортни самолети С-130 са доставени прес последните дни в базата Инджирлик на юг от Турция, както и голяма количество въоръжение, от които 50 камиона са прехвърлени на север от Ирак. Изданието подчертава, че броят на сътрудниците на ЦРУ на север от Ирак достига 500 души.

В свое предаване турската телевизионна компания НТВ съобщи, че при война с Ирак на територията на Турция ще бъдат прехвърлени до 90 хиляди американски военнослужещи, 60 хиляди от които ще вземат участие в бойните действия в Курдистан.