Саудитското правителство обмисля да признае, че изчезналият саудитски журналист Джамал Кашоги е убит в консулството в турския град Истанбул, съобщава CNBC.

Шефът на ООН поиска истината за Кашоги, а Тръмп заплаши Рияд със сурово наказание

Шефът на ООН поиска истината за Кашоги, а Тръмп заплаши Рияд със сурово наказание

Ще има "сурово наказание", ако се установи, че Саудитска Арабия е отговорна

Кашоги, колумнист на "Вашингтон пост", който критикува саудитското кралско семейство, влезе в консулството на 2 октомври и оттогава е в неизвестност. Докато саудитските власти твърдят, че Кашоги още на същия ден е напуснал консулството, турски представители вярват, че е убит от екип от саудитски агенти в сградата на дипломатическата мисия.

Саудитска Арабия е готова да отговори на санкциите

Саудитска Арабия е готова да отговори на санкциите

Рияд плаши със скъп петрол

Сега се разпространява информация, че правителството на арабската държава обмисля да промени позицията си и да признае, че Кашоги е убит в консулството, но ще отрече, че престолонаследникът Мохамед бин Салман е издал нареждането или е знаел за убийството.

Турция открила записи с убийството на саудитския журналист Кашоги?

Турция открила записи с убийството на саудитския журналист Кашоги?

Следствието е открило записи от часовника

Монархията може да обяви, че Кашоги е убит от ренегати от разузнаването по време на разпит, който се е объркал. Обсъжда се и друго обяснение.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп спекулира, че журналистът може да е убит от "ренегати-убийци".

САЩ обмислят да наложат санкции на Рияд, ако се установи, че има роля в изчезването на Кашоги. Американският президент Доналд Тръмп заплаши страната със "сурово наказание". Много бизнес лидери оттеглиха участието си на международна конференция в столицата Рияд през следващата седмица.

САЩ и Турция оказват безпрецедентен натиск върху Саудитска Арабия за изчезналия журналист

САЩ и Турция оказват безпрецедентен натиск върху Саудитска Арабия за изчезналия журналист

Ердоган поиска от Саудитска Арабия да предостави кадри от охранителните камери

Саудитски и турски разследващи влязоха в консулството на Саудитска Арабияв Истанбул, за да изяснят обстоятелствата около изчезването на саудитския журналист.

Според съобщения в турските и световните медии два турски официални източника твърдят, че местната полиция разполага със звукозапис от момента на убийството на Кашоги.

Появиха се информации, че журналистът е убит по време на разпит, който е излязъл от контрол.

В неделя саудитският крал е разговарял по телефона с турския президент Реджеп Ердоган

Според турски медии в 03,28 часа частен самолет със заподозрени саудитски агенти пристига на летище в Истанбул; 05,05 часа групата се настанява в два хотела до сградата на саудитското консулство; 12,13 часа няколко дипломатически коли пристигат в консулството, вероятно в тях са някои от саудитските агенти; 13,14 часа Кашоги влиза в сградата на консулството; 15,08 часа автомобили напускат консулството; 17,15 часа втори частен самолет със саудитски граждани каца в Истанбул; 17,33 часа годеницата на Кашоги, Хатидже Дженгиз, се вижда на охранителна камера да чака пред консулството; 18,20 часа единият от частните самолети излита от летището в Истанбул, а другият самолет излита в 21,00 часа.