Саудитска Арабия заяви, че отхвърля напълно "отрицателната, фалшива и неприемлива оценка" от доклада на американското разузнаване, публикуван в петък, според който престолонаследникът Мохамед бин Салман е одобрил убийството на журналиста Джамал Хашоги, предаде "Ройтерс". "Правителството на Кралство Саудитска Арабия напълно отхвърля оценката в доклада и настоява, че докладът съдържа неточна информация и заключения", се казва в изявлението на саудитското министерство на държавните новини.

"Престъплението е извършено от група лица, които са нарушили всички приложими разпоредби и ръководството на кралството предприе необходимите стъпки, за да гарантира, че подобна трагедия никога повече няма да се повтори", се добавя в изявлението на външното министерство. Министерството на външните работи потвърждава, че партньорството между Кралство Саудитска Арабия и Съединените американски щати е стабилно и трайно", се казва в изявлението.

Припомняме, че Администрацията на американския президент Джо Байдън публикува в петък разсекретения доклад на американското разузнаване за бруталното убийство на саудитския журналист Джамал Хашоги, който изрично посочи саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман като замесен в престъплението. "Ние считаме, че престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман е одобрил операция в Истанбул, Турция за залавяне или убийство на саудитския журналист Джамал Хашоги", се посочва в доклада, предоставен от кабинета на директора на националното разузнаване

Принц Салман одобрил убийството на Кашоги, заключи САЩ

Принц Салман одобрил убийството на Кашоги, заключи САЩ

Администрацията на Байдън публикува в петък разсекретения доклад

Също така стана ясно, че САЩ налагат санкции на двама саудитци по случая, а общо 76 имена са в "черния списък" на новата администрация във Вашингтон и ще бъдат ударени от мерки, според новата политика, която преразглежда отношенията със стария съюзник. Също така оръжейни сделки може да бъдат отменени заради войната в Йемен. .

Припомняме, че Байдън обсъди човешките права с краля на Саудитска Арабия Салман в четвъртък, предаде The NY Times. В официалното съобщение на Белия дом обаче не се споменаваше дали двамата са обсъдили и доклада. Белият дом заяви, че президентът е прочел доклада.

Президентът ще трябва да реши дали да забрани на принц Мохамед да влиза в Съединените щати или да му наложи други санкции. Байдън е засегнал значението на универсалните права на човека и върховенството на закона. Но не се казва нищо по-конкретно за саудитските арести на дисиденти и журналисти.

Преди разговора им, държавният секретар Антъни Блинкън разговаря със саудитския външен министър Фейсал бин Фархан ал Сауд. Но също така не се споменава за предстоящото разсекретяване или решение как да се работи с престолонаследника.

Белият дом заяви, че Байдън изпраща сигнал, като настоява, че ще се занимава само с краля в разговори между лидерите. Но всичко сочи, че престолонаследникът вече се смята за фактически лидер на страната.

Кашоги бе жестоко убит в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. Престолонаследникът отрече да е замесен. Саудитските власти твърдят, че смъртта му е резултат от "измамната операция" на екип от агенти, изпратени да го върнат в кралството.

Принц Салман е замесен в убийството на Кашоги, твърди доклад на ЦРУ

Принц Салман е замесен в убийството на Кашоги, твърди доклад на ЦРУ

Байдън, който вече е прочел доклада, ще говори скоро със саудитския крал

Петима души са получили смъртни присъди за убийството от саудитския съд, но миналия септември те бяха заменени с 20 г. затвор на процес при закрити врата в Саудитска Арабия.