Саудитска Арабия обеща да направи всичко необходимо, за да защити територията си от Иран, като същевременно посочи, че военният сценарий е последна възможност за разрешаване на конфликта. Това заяви в интервю за британския телевизионен канал Sky News държавният министър на външните работи на Саудитска Арабия Адел ал Джубайр.

"Наша отговорност е да защитим нашата страна и да гарантираме, че нито на нея, нито на нашите хора ще бъдат нанесени на вреда. Така че ще направим всичко необходимо, за да предотвратим щетите", каза той. Ал Джубайр бе запитан дали Рияд се подготвя за война и той отговори: "Войната винаги е последната възможност".

Пентагонът: Нито една ПВО система не може да отблъсне атаката срещу Саудитска Арабия

Пентагонът: Нито една ПВО система не може да отблъсне атаката срещу Саудитска Арабия

Въпреки, че струват милиарди долари...

След това министърът слезе с жестока критика към Техеран. "Иран е агресивен през последните 40 години. Те унищожиха Ливан през шиитската "Хизбула", изпратиха въоръжени войски, за да унищожат Сирия, имат въоръжени войски в Ирак, в Йемен и ги снабдяват с балистични ракети и дронове ", твърди Ал Джубайр.

Двете най-големи рафинерии на националната петролна компания Saudi Aramco (Saudi Aramco) - в Абкаик и Хураис) бяха нападнати в нощта на 14 септември. Хутитските бунтовници от движението "Ансар Аллах Йемени" поеха отговорност за нападението. В резултат на експлозии и пожари производството на най-големия износител на петрол в света падна с 5,7 милиона барела на ден от 9,8 милиона барела.

Експерти на ООН разследват атаката срещу Саудитска Арабия

Експерти на ООН разследват атаката срещу Саудитска Арабия

Сформира се международна комисия

В сряда официален представител на министерството на отбраната на Саудитска Република Турки ал-Малики представи фрагменти от дронове и крилати ракети на пресконференция в Рияд, потвърждавайки, според него, участието в атаките на Иран. По думите му в саботаж са използвани 18 безпилотни летателни апарата от типа Delta Wing с усъвършенствана система за позициониране и седем крилати ракети Ya Ali.