Румънските сенатори гласуваха промени в съдебната власт, които според критици ще подкопаят борбата с корупцията чрез отслабване на надзорните функции на държавния глава, съобщава Ройтерс.

С промените страната, една от най-корумпираните в ЕС, се доближава до държави като Унгария и Полша, които пренебрегват безпокойството на ЕС относно независимостта на съдебната система и прилагането на върховенството на закона.

В Румъния заговориха за монархия

В Румъния заговориха за монархия

Това става дни след погребението на крал Михай

Сенаторите от управляващата Социалдемократическа партия одобриха законопроекта с 80 срещу нула гласа, тъй като всички опозиционни групи бойкотираха вота.

Сега проектозаконът отива на бюрото на президента, който от своя страна изрази скептицизъм. Той може да се подпише под промените или да ги върне за допълнителни обсъждания. Опозицията обаче вече обяви, че планира да оспори промените в Конституционния съд, което може да отложи приемането им до началото на 2018 г.

Поредни многохилядни протести в Румъния

Поредни многохилядни протести в Румъния

Реформите отново изкараха недоволните по улиците

Спорните елементи в законопроекта включват отслабване правото на президента да проучва кандидатите за прокурор, както и поправка в определението за дейността на прокурорите, в която се изключва думата "независим".

"Президентът може да откаже да назначи прокурори само веднъж", пише в проектозакона.

"Прокурорите вършат работата си в съответствие с принципите на законност, безпристрастност, йерархичен контрол, под властта на правосъдния министър. Прокурорите са независими при предлагането на решения", предвижда проектозаконът.

Нови протести в Румъния срещу посегателството върху съдебната система

Нови протести в Румъния срещу посегателството върху съдебната система

Около 20 000 души в различни градове...

Критици алармират, че това граничи с политически контрол.

В законопроекта също пише, че финансовото министерство е задължено да компенсира загубите, възникнали при съдебна грешка от съдия, който е издал присъда. Според експерти това може да изопачи съдебните присъди.

Законопроектът е част от мащабна съдебна реформа, която доведе до улични протести в цялата страна през последните седмици.

Румънската прокуратура разследва хиляди държавни служители в безпрецедентна кампания срещу корупцията през последните години. Председателите на двете камари на парламента и лидерите на партиите в управляващата коалиция са разследвани по различни случаи.