Комисията по разузнаване към Сената на САЩ се опитва да регулира програма за НЛО на Пентагона, така че обществото да е по-добре информирано за дейността й и разузнавателните агенции да могат по-лесно да споделят информация, информира АФП.

Панелът обяви, че подкрепя действията на екипа за специални задачи, който отговаря за разследване на неидентифицирани въздушни феномени. Така комисията официално потвърждава, че програмата ще продължи да съществува. Това е заложено в годишния законопроект за разузнавателните служби.

През декември 2017 г. Пентагонът призна, че финансирал тайна програма за разследване на НЛО, въпреки че обяви, че програмата е прекратена през 2012 г. Но тогава "Ню Йорк таймс" писа, че програмата продължава да действа.

Фокусът на Сената не е предимно към проучване на извънземни, а към реална заплаха за страната като Китай.

Програмата, управлявана от военноморското разузнаване, е отговорна за събиране и докладване за неидентифицирани въздушни феномени, действия на чужди правителства и заплахи за военните активи на САЩ.

Вашингтон предимно се тревожи от възможностите на Пекин за шпионаж, включително използване на безпилотни самолети и други летателни технологии.

Докато признават, че темата е деликатна, сенаторите подчертават, че преди споделяната и координирана информация между разузнавателните агенции е била непоследователна и призовават за подробен и публичен доклад за напредъка на програмата, както и за всеки засечен феномен.

Искането на сенаторите е част от законопроекта за разузнаването за 2021 г., който трябва да бъде гласуван в Сената. Ако бъде прокаран, Пентагонът ще има 180 дни да предаде доклад на Конгреса.

През април Пентагонът публикува три видеоклипа, на които пилоти на САЩ засичат НЛО. Едното видео е заснето през ноември 2004 г., а другите две през януари 2015 г.