Северна Корея е готова да изпрати 100 000 войници на своя съюзник Русия като военна помощ за засилване на инвазията в Украйна, каза руският военен експерт Игор Коротченко по държавната телевизия, съобщава "Индипендънт".

"Има съобщения, че 100 000 севернокорейски доброволци са готови да дойдат и да участват в конфликта, а севернокорейските строители са готови да работят заедно с нашите (за възстановяване на щетите от войната)", коментира руският експерт по отбраната в дискусия на живо по руския канал Едно.

Наричайки севернокорейските войски "издръжливи, невзискателни и мотивирани", руският журналист казва, че Кремъл "не трябва да се стеснява да приеме ръката, протегната ни от Ким Чен-ун".

"Ако севернокорейските доброволци с техните артилерийски системи, богат опит с противобатарейна война и многокалибрени ракетни системи, произведени в Северна Корея, искат да участват в конфликта, добре, нека дадем зелена светлина на техния доброволчески импулс", допълва Коротченко.

Ако "Северна Корея изрази желание да изпълни международния си дълг да се бори срещу украинския фашизъм, ние трябва да им позволим" и добави, че и двете страни имат суверенното право да подписват съответните споразумения.

Не е ясно как Северна Корея е предложила военна помощ на Русия, докато войната й срещу Украйна се проточи повече от пет месеца.

Британското разузнаване: Поне 10 руски генерали са загинали на бойното поле в Украйна

Британското разузнаване: Поне 10 руски генерали са загинали на бойното поле в Украйна

Шестима военачалници са свалени от февруари насам

Класирани като четвърти по големина в света, севернокорейските военни имат близо 1,3 милиона активен персонал, коментира базираният в Ню Йорк Съвет за международни отношения. Освен това 600 000 служат като резервисти.

В доклад на Южна Корея обаче се посочва, че Северът вече се готви да изпрати своите работници и ги е избрал да ги изпрати в проруския регион Донбас в Източна Украйна.

Севернокорейските власти са наредили на компаниите, опериращи в Русия, да се подготвят да изпратят работници за войната, се добавя в доклада, цитирайки източник в Русия.

Пхенян планира да изпрати тези работници в подходящ момент, тъй като те продължават да наблюдават ситуацията на място, казва севернокорейски източник в доклада.

Военната помощ за Русия от Северна Корея може да се окаже полезна при нейната инвазия в Украйна, която се удължи с месеци срещу очакванията на Москва да превземе Киев за по-кратко време. Това е довело до загуба на морал, войски и ресурси за Русия, посочиха експерти.

Ръководителят на MI6 Ричард Мур каза, че Владимир Путин е претърпял "епичен провал" в Украйна и армията му "се изчерпва".

Шефът на Тайната разузнавателна служба на Обединеното кралство (MI6) каза, че войната "очевидно не е приключила", но руските нашественици може да се наложи да "спрат" през следващите седмици.

"Мисля, че той претърпя стратегически провал в Украйна. Очевидно не е свършило", коментира Мур по-рано.

Ким Чен-ун: Готови сме на ядрена война със САЩ

Ким Чен-ун: Готови сме на ядрена война със САЩ

Твърда позиция на Северна Корея