Атомна гъбаСеверна Корея заплаши, че ще унищожи Земята, ако САЩ използват срещу нея ядрено оръжие. Това посочва днешният брой на вестник “Гардиън”, цитирайки откъси от статия, публикувана вчера в Пхенян. Публикацията е на официоза на комунистическата партия на Северна Корея, “Работническо дело” (Workers' Daily).

Армията и народът на Северна Корея са абсолютно готови за безжалостна атака срещу американския империализъм. Без Корея Земята няма да съществува, казва в заклучение авторът на статията.

Министърът на отбраната на страната Ким Ил Чоу насърчи днес всички войници и цивилни да станат "човешки бомби срещу САЩ" в кризата, която противопостави двете страни относно използването на ядрено оръжие.

Това изказване се прави в момент, когато Пхенян унищожава последното контролно оборудване, поставено от ООН, на ядрените инсталиции, въпреки предупреждението на Вашингтон.

В изявлението САЩ се обвиняват, че са "довели полуострова на границата на ядрена война" и се добавя, че комунистическата страна има готовност да се бори. Текстът на изказването беше прочетен по време на срещата на висши представители на комунистическата партия и на севернокорейската армия в Пхенян.

Междувременно Южна Корея се обърна към Русия, Китай и Япония с молба да помогнат за мирното решаване на конфликта със Северна Корея. Сеул се опасява, че взаимните заплахи, които си отправят Пхенян и Вашингтон, ще доведат до мащабни военни действия в региона, при които ще бъдат използвани ядрени оръжия.

Наскоро избраният президент на Южна Кория Ро Му Хен припомни, че в началото на декември Северна Корея, нарушавайки женевското споразумение, разруши пломбите на ядрения си реaктор, поставени от международни инспектори. Според набиращите сила информации, КНДР е възобновила работата по създаване на ядрено оръжие.

Вчера министърът на отбраната на САЩ Доналд Ръмсфелд заяви, че страната му е готова да води военни действия едвоременно с Ирак и Северна Корея, ако се наложи.