Северна Македония получи днес първите три хиляди дози от руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V", предаде МКД. Припомняме, че Руският фонд за преки инвестиции по-рано обяви, че руската ваксина е била регистрирана в страната. Руските медии отбелязаха, че регистрацията на препарата е извършена в рамките на ускорена процедура (разрешение за спешна употреба (EUA).

Министърът на здравеопазването Венко Филипче уточни, че са поръчани общо 200 000 дози. Процесът на имунизация продължава по план, каза Филипче. Той изрази благодарност на посланика на Руската федерация в Северна република Македония Сергей Базникин за личния му ангажимент тези количества да пристигнат в страната възможно най-скоро. Посланик Базникин, който също присъства на приемането на тази първа пратка ваксини днес, заяви, че е убеден, че това ще бъде от голямо значение за спасяването на човешки животи, но и за връщане на македонската икономика към растеж.

Според Руския фонд за преки инвестиции ваксината "Спутник V" вече била "одобрена в 46 страни с общо население от над 1,2 млрд. души". "По брой одобрения, получени от държавни регулатори, "Спутник V" се нарежда на второ място в света", се хвалят руските власти.

Северна Македония регистрира руската ваксина "Спутник V"

Северна Македония регистрира руската ваксина "Спутник V"

Руснаците се хвалят, че "Спутник V" вече била одобрена в 46 страни

По-рано руският министър на здравеопазването Михаил Мурашко обсъди с генералния директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус напредъка при разглеждането на заявки за одобрение на руската ваксина "Спутник V" за използване при извънредни ситуации.

На 1 март прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че имало много запитвания за доставка на ваксини срещу коронавируса от други страни.