49-годишният Ками Рита Шерпа изкачи най-високия връх в света Еверест за 23-ти рекорден път. Така той подобри собствения си рекорд, след като миналата 2018 година изкачи върха за 22-ри път.

Ками Рита, който за първи път стъпи на връх Еверест през 1994 г., е изкачил няколко осемхилядника в Непал. След миналогодишната си експедиция той категорично подчерта, че това няма да е последният му опит за изкачване на Еверест.

Преди днешното си качване той е заявил, че ще опита да покори върха още 2 пъти - до 25 пъти, пише Reuters.

Непалски шерпа изкачи Еверест за рекорден 22-ри път

Непалски шерпа изкачи Еверест за рекорден 22-ри път

47-годишният се е изкачил до върха от Лагер 4 с деветима китайски алпинисти

Алпинистът е изкачил върха от югоизточния му хребет. Той е бил с друг шерпа, информират от базовия лагер. И двамата стигнали върха в 7.50 часа сутринта местно време. След много кратко двамата се затъпили надолу.

По данни на официалния туристически департамент на Непал днес към върха са се отправили и 30 други алпинисти и ентусиасти, които евентуално ще преследват мечтата си днес и утре, когато се очаква времето да е добро и да позволи изкачването на Еверест.

Досега около 5 000 души са се опитвали да изкатерят Еверест.

През месец май свършва сезонът за покоряване на Еверест. Поради това стотици хора се отправят към върха както от Непал, така и от страната на Тибет.

Атанас Скатов изкачи Канчендзьонга (8 586 метра)

Атанас Скатов изкачи Канчендзьонга (8 586 метра)

Връх Канчендзьонга е третият по височина връх на планетата