Турската полиция арестува шестима души, включително и член на управляващата Партия на справедливостта и развитието, след нападение срещу лидера на опозицията Кемал Кълъчдароглу, съобщават местни медии и партийни представители, цитирани от АФП.

70-годишният Кълъчдароглу, лидер на Народнорепубликанската партия (НРП), беше нападнат в Анкара в неделя, докато присъстваше на погребение на войник, убит по време на боеве срещу кюрдите в югоизточната част на страната.

Нападението беше извършено дни, след като опозицията спечели местните избори в Анкара и Истанбул, нанасяйки удар върху управляващата партия на президента на Турция Реджеп Ердоган.

Вчера беше разпространено видео с атаката и предизвика възмущение в социалните мрежи, довело до създаването на хаштага #KilicdarogluYalnizDegildir ("Кълъчдароглу не е сам").

О.С, основният заподозрян за атаката, е арестуван в град Сиврихисар в централната част на Анадола. Управляващата партия по-късно съобщи, че е задържан Осман Саригун. По-късно вероятно ще бъде изгонен от партията.

"Партията на справедливостта и развитието е против всякаква форма на насилие. Нашите принципи категорично отхвърлят насилието. Няма място за насилие в демократичната политика", обяви говорител на Партията на справедливостта и развитието.

Задържани са и други петима души.

След нападението Кълъчдароглу беше отведен в къща от съображение за сигурност, а впоследствие беше изведен от района с брониран автомобил.

След това той обяви пред поддръжници, че това е нападение срещу единството на Турция.

"Нападателите нямат уважение към мъченика (убития войник). Те не са истински мюсюлмани", продължи той.

Опозиционната партия обвинява вътрешния министър Сюлейман Сойлу за "провокацията".