Руската икономика трябва да бъде готова за външни шокове, включително и за заплахата от прекрояване на пазара на горива заради развитието на технологията по добив на шистов газ, заявява премиерът и избран президент Владимир Путин.

Той сочи за пример САЩ, които според руския премиер през последните години развиват активно технологията по добив на шистов газ.

При представяне на отчета за дейността на правителството пред Държавната дума премиерът заяви, че е "напълно съгласен с предложението на депутатите за необходимостта от създаване на системи за по-качествено и дългосрочно прогнозиране - макроикономически, финансови, технологични и пазарни".

"Нашата основна задача е да изградим нова икономика, която да е устойчива, способна да демонстрира качествен ръст в условията на жестока конкуренция. Длъжни сме да бъдем готови за външни шокове. Вероятността от повторението им е достатъчно висока. Светът навлезе в епоха на турбулентност", казва още Путин.

Руският брутен вътрешен продукт (БВП) надмина предкризисните нива в началото на 2012 година и икономиката напълно се е възстановила от кризата през 2008-2009, хвали се бъдещият президент на Русия, като уточнява, че в началото на 2012 година, както е било планирано, руският БВП надмина предкризисните нива.

Това означава, че нашата икономика напълно е преодоляла регистрирания спад през 2008 и 2009 година, дори и през 2010 година", казва Путин, цитиран от РИА Новости.

По думите му размерът на БВП в Русия за 2011 г. е 41,421 трилиона рубли (1.38 трлн. долара) в сравнение с 2008 година - 41,277 трлн. рубли. По-късно Министерството на икономиката информира, че руският БВП е нараснал с 4.3% през януари-февруари 2012 г. и 4.8 % през февруари 2012 година в сравнение със същите периоди през 2011 година.

По време на речта си руският премиер призовава всички политически сили да работят заедно за интересите на държавата. Русия проведе тежки избори през последните месеци, казва той, допълвайки, че „логиката на зрялата демокрация е, че след края на изборите започва съвместната работа".

Според бъдещият президент развитието и изграждането на модерна Русия трябва да бъде цел, която да обединява всички политически сили в страната.