Някои европейски държави са заинтересовани от ескалация на конфликта с Русия, заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу, съобщава ТАСС.

Като пример той посочва действията на Украйна, които в навечерието на срещата на върха на НАТО в Брюксел "провокираха нова криза в Донбас".

Освен това Шойгу заяви, че ситуацията в Европа е взривоопасна и изисква да се вземат решения за деескалацията ѝ.

"Като цяло ситуацията в Европа е взривоопасна, което изисква предприемане на конкретни стъпки за деескалацията й. Редица мерки бяха предложени от руската страна. Например, ставаше въпрос за изтегляне на зоните за учения от контактната линия".

Шойгу отбелязва, че ситуацията със сигурността в Европа до голяма степен зависи от позицията на САЩ.

"Посоката, в която ще се развие ситуацията в Европа, включително в областта на контрола на оръжията, до голяма степен зависи от САЩ", каза той, отбелязвайки, че резултатите от неотдавнашната среща в Женева между президентите на Русия и САЩ потвърди неотложността на възобновяването на стратегическия диалог.

Пентагонът бърза да разположи ракети срещу МБР в Европа и Тихия океан

Пентагонът бърза да разположи ракети срещу МБР в Европа и Тихия океан

САЩ: Тяхното разполагане е в най-голям интерес за националната ни сигурност

Шойгу обясни и че подкрепата на Русия е търсена в държавите от Латинска Америка, където съществува заплаха от тероризъм и цветни революции, свързани с производството на наркотици.

"Ние имаме исторически развити партньорства с Куба, Никарагуа, Венецуела и други страни. В продължение на много години те се противопоставяха на различни форми на натиск, включително заплахата от открито използване на военна сила ... Руската подкрепа в днешните условия е все по-търсена", каза Шойгу.

Той подчерта, че всички проблеми, споменати във връзка с други региони, също са от значение тук. "Това е заплахата от тероризъм, тясно свързана с производството на наркотици, и постоянните опити за иницииране на поредната серия цветни революции". 

Според Шойгу ръководството на тези държави е принудено да обърне голямо внимание на оборудване на националните си армии с модерно оръжие, за да подготви военнослужещите за бой в трудна ситуация.

Руският министър на отбраната предупреди и че в света се наблюдава тенденцията на разделяне на света на "приятели" и "чужди".  "Днес на преден план излиза нова тенденция във формирането на глобални коалиции".

Той отбеляза, че една от актуалните тенденции в света е агресивният икономически натиск като средство за налагане на промени в политиките на суверенни държави. "Широко се използват икономически и финансови санкции, които се допълват от насилствен натиск, провокиращ военни инциденти и кампании за дезинформиране на населението".

Според него методите и техниките на такова влияние стават всеобщи и се прилагат във всеки регион на света. "Тези проблеми се проявяват най-остро днес в Югоизточна Азия. Страните от региона са принудени да правят избор, налагайки създаването на структури, подобни на НАТО", подчерта той.

Бивш шеф на Пентагона и ЦРУ очаква по-големи проблеми от Китай отколкото някога от СССР

Бивш шеф на Пентагона и ЦРУ очаква по-големи проблеми от Китай отколкото някога от СССР

Робърт Гейтс вярва, че САЩ изчерпват санкционния си натиск върху Русия

"Както и в Европа, тук се създават групи с висока готовност, разполагат се ударни групи самолетоносачи. Освен държавите в региона, корабите на страните от Алианса все повече участват във военноморски учения, което увеличава опасността от инциденти по време на военни дейности ", каза той.

Освен това Шойгу се обяви за обсъждане на сигурността на военните дейности и разработването на механизми за изключване на инциденти в Азия в многостранните формати на взаимодействие между отбранителните ведомства на страните от Азиатско-Тихоокеанския регион.

"Смятаме, че би било полезно да се обсъдят въпросите за сигурността на военните дейности и разработването на механизми за изключване на инциденти в Азия в многостранни формати на взаимодействие между отбранителните министерства на страните от Азиатско-Тихоокеанския регион. От наша страна, ние сме готови да споделим нашия опит в решаването на тези проблеми", каза той.

Според него, ако в Европа от Студената война е създадена система за реагиране при кризи, която включва двустранни споразумения за предотвратяване на инциденти по време на действията на ВВС и ВМС, в Азиатско-Тихоокеанския регион няма такива механизми.

"Ситуацията се влошава от наличието на териториални спорове, едностранното обявяване на така наречените зони за контрол на въздушното пространство".

САЩ разполагат постоянна ВМС група в Тихия океан за противодействие на Китай

САЩ разполагат постоянна ВМС група в Тихия океан за противодействие на Китай

Тихоокеанската група е по модел на ВМС на НАТО от 1968 г. в Атлантическия океан