ЕС Броени дни преди референдума в Ирландия, който трябва да определи дали ирландците подкрепят разширяването на Европейския съюз, ситуацията остава неясна.

Допитване сочи, че в момента 39 процента от гражданите на Ирландия са “за” разширяването, 22 на сто са “против”, но 31 процента все още не са определили, за какво ще гласуват.

Ако Ирландия – важен член на Европейската общност, не подкрепи в предстоящия референдум решенията от Ница, се предвиждат сериозни проблеми за реализирането на бъдещото евроразширяване.

Припомняме, че на първия референдум по този въпрос, провел се юни месец 2001 г., ирландците отхвърлиха идеята за разширяването на ЕС и по тоци начин блокираха изпълнението на договореностите от Ница.

Междувременно "Файнейшъл таймс" съобщи за спешна извънредна среща на холандския кабинет, на която са били обсъдени мерки за предотвратяване на потенциална правителствена криза.

В рамките на тази среща са се чули и изказвания, че част от 10-те страни-кандидатки за ЕС, които трябва да бъдат поканени през 2004 година, не отговарят на критериите за членство в съюза.