Директорът на Шведската национална сеизмична мрежа Бьорн Лунд заяви във вторник, по време на участие в национален телевизионен канал, че две интензивни подводни експлозии са били открити вчера в същия район като тръбопровода "Северен поток" в Балтийско море, където преди това бяха открити изтичания на газ.

"Можете ясно да видите как вълните отскачат от дъното към повърхността. Няма съмнение, че е имало взрив", твърди Лунд. Страховете от саботаж нарастват, пише "Евронюз".

По-рано е съобщено, че германските власти смятат, че щетите по газопровода са причинени от целенасочена атака. Междувременно ЕС подчерта, че е твърде рано "да се спекулира" относно причините за изтичането.

Датските и шведските власти издадоха навигационни предупреждения, след като бяха открити две теча по тръбопровода "Северен поток 1", който Кремъл затвори по-рано този месец за неопределен период от време в отговор на западните санкции.

"Това не е малка пукнатина. Това е наистина голяма дупка", каза Датската енергийна агенция.

Предупрежденията дойдоха малко след като бе открито отделно изтичане на газ по втора тръба, "Северен поток 2", силно противоречив проект, който бе замразен от германското правителство дни преди нахлуването на Русия в Украйна и така и не влезе в експлоатация.

Датският премиер Мете Фредериксен каза, че саботажът не може да бъде изключен като обяснение за събитията.

"Все още е твърде рано да се прави заключение, но ситуацията е извънредна", каза тя. "Има три изтичания и затова е трудно да си представим, че може да е случайно".

Фредериксен беше в Полша, където присъства на церемонията по откриването на Baltic Pipe, чисто нов маршрут за пренос на норвежки газ до Дания и Полша.

"Днес се сблъскахме с акт на саботаж, не знаем всички подробности за случилото се, но виждаме ясно, че това е акт на саботаж, свързан със следващата стъпка на ескалация на ситуацията в Украйна", каза полският премиер Матеуш Моравецки, говорещ до нея.

Съвпадението между церемонията и изтичането подхрани теориите за умишлени атаки.

"Ясно е, че това е военен въпрос", каза Михаел Клаесон, началник на съвместните операции на шведските въоръжени сили, пред шведския всекидневник Aftonbladet.

Клаесон каза, че е "трудно" да се отдели ситуацията от указа за частична мобилизация от миналата седмица, подписан от Владимир Путин за укрепване на руските сили, но засега "няма връзка".

Шведската национална телевизия SVT съобщи, че националните сеизмолози са регистрирали "две ясни експлозии" около района, първо в 2:03 сутринта и след това в 19:04 (централноевропейско време) в понеделник.

Европейската комисия заяви във вторник, че все още е рано да се спекулира.

"Ние следим много внимателно развитието", каза говорител на ЕК, отбелязвайки отрицателното въздействие, което метанът, най-големият компонент на газа, може да има върху околната среда. "Това все още не е повлияло на нашата сигурност на доставките."

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече новината "много обезпокоителна" и каза, че нито една опция не трябва да се "изключва точно сега", включително саботаж. "Това е въпрос, свързан с енергийната сигурност на целия континент", каза Песков.

Изображения и видеоклипове, разпространени от датската армия, показват огромна зона с бълбукащ газ на повърхността на Балтийско море.

Нито Северен поток 1, нито Северен поток 2 в момента пренасят към Европа, въпреки че определено ниво на доставки остава в рамките на инфраструктурата.

Причината за изтичането не е ясна. Води се разследване.

"Щетите, нанесени в един ден едновременно на три линии от крайбрежни тръбопроводи на системата "Северен поток, са безпрецедентни", казаха от Nord Stream AG, консорциумът, отговорен за тръбопроводите. "Невъзможно е да се оцени срокът за възстановяване на газопреносната инфраструктура".

Първото изтичане през Северен поток 2 беше открито в понеделник вечерта в датския участък на газопровода в Балтийско море, около остров Борнхолм, след "голям спад на налягането".

Датските морски власти пуснаха навигационно предупреждение и установиха забранена зона в рамките на пет морски мили (около 9 км) от мястото, като се има предвид, че изтичането може да представлява опасност за морския трафик.

Германското правителство се обърна към датските власти, за да проучи въпроса.

Часове по-късно бяха идентифицирани две теча на различни участъци от Северен поток 1: един в датската икономическа зона и друг в шведската икономическа зона на Балтийско море.

"Такава авариа на газопровод е изключително рядко и затова виждаме причина да повишим нивото на готовност в резултат на инцидентите, които видяхме през последните 24 часа", каза Кристофър Бьотцау, директор на Датската енергийна агенция.

Агенцията постави енергийния сектор на страната в "оранжева" тревога, второ най-високо ниво, и призова компаниите да осигурят сигурност около съоръженията си.

Въпреки това, изтичащият газ може да доведе до последици за безопасността и здравето на пътниците и да се запали над водата и във въздуха, причинявайки експлозии. Корабите може да загубят плаваемост, отбелязва агенцията.

Швеция реагира по подобен начин и издаде навигационно предупреждение, като поиска плавателните съдове да спазват "безопасно разстояние" от радиус от пет морски мили.

Шведската морска администрация също изпрати предупреждение за самолетите, въвеждайки безопасна височина от 1000 метра над съответните зони.

Германия също взе предпазни мерки. "Все още нямаме яснота относно причините и точните факти", каза говорител на германското федерално министерство по икономическите въпроси и действията в областта на климата. "Около района е създадена забранена за полети зона от съображения за сигурност - районът е затворен за корабоплаване."

Северен поток 1 има капацитет да пренася до 170 милиона кубически метра газ на ден (или 55 милиарда кубически метра на година). Русия беше обвинена в манипулиране на доставките, след като беше ударена с шест сала от санкции на ЕС след войната в Украйна. Потоците достигнаха 20% от общия капацитет през лятото, преди тръбопроводът да бъде напълно спрян.

Северен поток 2 трябваше да удвои този капацитет до 110 милиарда кубически метра годишно, но проектът, който предизвика остри критики от Полша, балтийските държави и Украйна, така и не получи разрешение.

"Днешният саботаж на "Северен поток" е ярко напомняне за излагането на нашата енергийна инфраструктура на рискове", каза Симоне Талиапиетра, енергиен сътрудник в мозъчния тръст Bruegel. "Може да е начинът на Русия дасе позове на форсмажор и да избегне плащането на многомилиардни обезщетения на своите бивши клиенти."

Русия не изключи саботаж да е причината за теча на газ в Северен поток 2

Русия не изключи саботаж да е причината за теча на газ в Северен поток 2

Дмитрий Песков призова за бързо разследване