Швейцарските военновъздушни сили (Schweizer Luftwaffe) придружиха самолета Ил-96 от специалния летателен отряд "Россия", летящ в понеделник от Москва до Марсилия.

На борда на машината са се намирали прессекретарят на Путин Дмитрий Песков и неговият главен съветник Юрий Ушаков, така и журналисти, които са акредитирани към Кремъл.

"Изтребители F / A-18 ескортираха правителствен самолет като част от редовни патрули на въздушното пространство ", заяви за ТАСС говорителят на швейцарската армия на Делфин Алман.

Швейцария вдигна изтребители заради руски правителствен самолет

Швейцария вдигна изтребители заради руски правителствен самолет

Путин днес се среща с Макрон в Южна Франция

В понеделник самолетът на СЛО "Россия", транспортиращ членове на руската делегация до Марсилия за преговори между президентите на Руската федерация и Франция, влезе в швейцарското въздушно пространство.

След това два изтребителя излетяха и известно време ескортираха руски граждански самолет на височина 10,6 км. Швейцарските изтребители бяха от двете му страни. Изтребителите, последователно приближили крилата на самолета на няколко метра, а след това, като го придружиха до границата с Франция, се оттеглиха.

Путин определи като "почетен ескорт" съпровождането на руския самолет от швейцарски изтребители.