Удай-Садам-Кусай

ПОСЛЕДНО: ••Две от телата, намерени след акцията срещу вилата в Мосул, приличат много на синовете на Садам – Удай и Кусай, но за момента нямаме абсолютно потвърждение на това, съобщи високопоставен източник в САЩ. Телата не се намират в добро състояние, но приличат много на двамата синове на бившия диктатор. Foxnews цитира друг официален източник от us-администрацията, според когото вероятността е 90-95 процента.
Разбра се, че е намерено и тялото на 14-годишно момче, а Кусай има син, който го придружава навсякъде. Четвъртият загинал най-вероятно е телохранител, се казва още в информацията.••

ХРОНИКА:
•По сигнал бойци на елитната 101-ва въздушно-десантна бригада правят опит да обискират къщата на приближен на Садам Хюсеин в град Мосул
•Отряди от местните племена Зейдан откриват яростен огън в опит да осуетят проникването на US-частите във вилата на шейх Наввафа
•Повикано е въздушно подкрепление, с чиято помощ съпротивата е преодоляна, а къщата щурмувана
•Намерени са четири тела на иракчани, съобщава се, че две от тях са "особено важни за съюзниците"

Личности, свързани със Садам Хюсеин, представляващи голям интерес за съюзниците, бяха арестувани днес в град Мосул. Това заявява пред Reuters подполковникът от 101-ва въздушно-десантна дивизия Уилям Бишъп.

При щурма на предварително набелязана къща са убити четирима иракчани, а няколко други - ключови фигури, са арестувани, добавя военният.

В същото време сред местните жители се носи слух, че в къщата, която е на приближения на Садам шейх Наввафа Зейдан, се крие един от синовете на Хюсеин.

Тази информация в момента се проверява от американското разузнаване, както и дали сред убитите са синовете на бившия иракски лидер.

Сградата – доста голяма вила, е била напълно разрушена от атаката. Покривът й е паднал от ракетно попадение, разказва очевидец пред Би Би Си.

Иракски журналист разказва за Би Би Си, че иракчаните са открили огън срещу американците, когато те започнали да претърсват къщата на шейх Зейдан. Тогава US рейнджърите извикали въздушна подкрепа. По думите на журналиста имало много жертви, но не знае колко точно.

До момента съюзниците са успели да заловят 34 от 55-та най-издирвани съратници на Садам, но не и бившият иракски президент и неговите синове Удай и Кусай.

По-рано съобщихме, че отряди от местните племена Зейдан са оказали силна съпротива на 100-те американски спецрейнджъри, дошли да обискират къщата на шейха. Съобщенията са за 4-ма убити американци.