Антон Роп Словенският премиер Антон Роп смекчи неотдавнашните си заплахи за блокиране на кандидатурата на Хърватия за членство в Европейския съюз (ЕС) заради граничен инцидент, предаде EUobserver.

“Членството на Хърватия в ЕС остава дългосрочен интерес на Словения, въпреки че Словения вярва, че тя трябва да изпълни критериите като всички други страни”, каза Роп.

Припомняме, че миналата седмица членове на опозиционната словенска Народна партия, включително и лидерът й Янез Подобник, бяха задържани за няколко часа от хърватската гранична полиция в оспорвания участък от залива Пиран, заради отказ да покажат документи за самоличност.

Това предизвика крайната реакция на словенския премиер Антон Роп, който заяви, че оттегля подкрепата на страната си спрямо хърватската кандидатура за членство в евросъюза.

По време на посещението си на Балканите Европейският министър за външната политика Хавиер Солана настоя Словения и Хърватия да разрешат граничния си спор чрез диалог.

“Европейският съюз е място, където конфликтите и несъгласията се решават чрез диалог”, каза той след срещата със словенския премиер.

Хърватия продължава да предявява претенции към по-голямата част от териториалните води край словенския бряг, отказвайки пълния достъп на Словения до международни води.

Двете държави подписаха съглашение по въпроса през 2001г., но Хърватия отказва да го ратифицира, според IHT.