"Случайните минувачи", с които е общувал президентът на Русия Владимир Путин при посещението си в Санкт Петербург на 19 февруари, се оказаха масовка от чиновници, служители от "фабриката за тролове" и завършващи студенти от местното училище за млади политици. Това показва разследване на руската редакция на Би Би Си.

Журналистите са анализирали кадри от посещението и са открили в социалните мрежи над 10 от участниците.

В първите редици на "случайните" граждани е идентифицирана жена, членуваща в путиновата партия "Единна Русия" - началник на отдел в информационната агенция ФАН, която принадлежи на "готвача на Путин" Евгений Пригожин Александра Байдикова. Разпознати са също шефът на районната администрация на петербургския Василеостровски район Едуард Илин и неговият заместник - "казашкият атаман" Виталий Мартиненко.

В инсценировката са участвали още първата заместничка на шефа на администрацията на Василевския остров Галина Корольова и няколко нейни колеги, един от които е Игор Дашко - той е отговарял за това до президента да бъдат допускани само "лоялни граждани". Те са били събрани предварително, като са освободени от работа няколко часа преди приключване на работния ден.

Руската служба на Би Би Си напомня, че през миналата година Илин заведе стотици ученици от неговия район на изложба на военна техника, а Галина Корольова през 2011 г. беше сред организаторите на срещи, на които педагози са били обучавани как да манипулират изборните резултати.

Путин посети Санкт Петербург на 19 февруари - на годишнината от смъртта на първия кмет на града Анатолий Собчак. Местните медии тогава съобщиха, че цял квартал на Василиевския остров е бил отцепен от ранна сутрин. Около паметника на Собчак, където Путин поднесе цветя, от ранна сутрин беше издигната ограда от бронирано стъкло.

Лекар, разходил Путин в болница, е с коронавирус

Лекар, разходил Путин в болница, е с коронавирус

Денис Проценко, главният лекар в болница "Комунарка" в Москва, е с положителна проба за коронавирус