Железопътният транспорт на Австрия спря от полунощ. Това засегна около 8000 връзки и около един милион пътници. Работниците обявиха 24-часова стачка с искане за увеличение на възнагражденията в сектора, информира Ройтерс.

Стачката засегна транспорта на всички нива, от обществения транспорт до регионалните услуги, нощните влакове на дълги разстояния, както и железопътните товарни линии.

Ръководителят на националната железопътна мрежа заяви, че услугите ще се върнат повече или по-малко към нормалното до следващия ден. Не искам да изключвам възможността за нередности в единия или другия влак, но като цяло очаквам, че ще се върнем към обслужването на нашите клиенти с обичайното качество от вторник, каза шефът на OeBB Андреас Мате.

Вклинена между осем страни - включително Италия, Германия, Швейцария, Унгария и Чехия - Австрия е важен център за европейски железопътни пътувания.

Основният синдикат на железопътните работници призова за увеличение на месечните заплати с 400 евро за 50 000 служители в сектора.

Синдикатът нарече "предупредителна стачка" в понеделник, след като петият кръг от преговорите се провали.