Снимка Американски войник беше убит от снайпер в понеделник през нощта, докато е патрулирал в северен Багдад, съобщи днес военният говорител на американските сили, цитиран от Reuters. Убитият войник е от Първа въоръжена американска дивизия.

41 души загинаха в Ирак в резултат на спорадични нападения, след като на 1 май беше обявен краят на войната срещу режима на Садам Хюсеин.

Множество тежко въоръжени американски войници се спуснаха днес през централен Багдад, като затвориха някои от основните улици в града и започнаха обиски в домовете на хората. Причина за това станаха две експлозии в града, както и серия от нападения в околните селища.

Войниците блокираха улиците с военни коли в района около бреговете на река Тигър в близост до бившия дворец на ръководството на Републиканската гвардия на Садам Хюсеин, където в момента се помещава главният щаб на ръководената от САЩ администрация, която се занимава с уредбата на следвоенен Ирак.

По думите на войници, които участват в операцията, при обиските вече са открити оръжия. Една от жените, с които са разговаряли, им е казала, че в блокирания район има бивши членове на Баат, бившата управляваща партия на Садам Хюсеин.