НАТО представи собствен писмен отговор на отделен набор от искания, които Русия отправил към алианса, съобщава "Политико".

Отговорите на НАТО са направени по подобен начин "успоредно със Съединените щати", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в отделни забележки от Брюксел. 

Столтенберг призова за възстановяване на дипломатическите канали между алианса и Русия, които се разпаднаха през последните години, включително възстановяването на дипломатическото представителство на Русия в НАТО в Брюксел и повторното отваряне на офиса на НАТО в Москва, който Русия затвори.

Столтенберг каза, че съюзниците от НАТО са готови да чуят притесненията и исканията на Кремъл, но подчерта, че Западът има свои собствени искания.

Той призова Русия да изтегли военните си сили от Грузия, Молдова и Украйна, които според него са разположени в тези страни "без съгласие". Той също така призова за пълно спазване на международните конвенции за биологични и химически оръжия.

По въпроса за бъдещото членство на Украйна Столтенберг предположи, че няма желание да се дава дума на Русия. "Това, което изяснихме, е, че няма да правим компромис с някои основни принципи", каза той. "Става дума за уважение на нациите и тяхното право да избират своя собствен път.

САЩ: Русия може да нахлуе в Украйна до средата на февруари

САЩ: Русия може да нахлуе в Украйна до средата на февруари

САЩ настояват за дипломация, но се готвят за най-лошото, руско нашествие ще има последици за Украйна, Европа и целия свят

Отговорите бяха дългоочаквани, дори ако съдържанието нямаше вероятност да бъде голяма изненада, разглежда се като следваща стъпка в противопоставянето с високи залози между Русия и западните съюзници заради военното й присъствие до Украйна.

"Изправени сме пред критичен момент за евроатлантическата сигурност, нека Русия да деескалира ситуацията", каза Столтенберг.

Отговорът на НАТО се основава на три области, в които е възможно споразумение, казва той.

Първата точка е диалогът: Русия прекъсна дипломатическите си отношения с НАТО. Трябва да възстановим офисите в Брюксел и Москва, казва Столтенберг.

Вторият момент е, че НАТО е готово да се вслуша в опасенията на Русия. Но НАТО настоява, че страните от Източна Европа имат право на самоуправление.

Третата точка е разоръжаването. Намаляването на заплахата от ядрени оръжия е нещо, от което всички можем да се възползваме, казва Столтенберг.

Русия предупреди с бързи ответни мерки, ако САЩ и съюзниците отхвърлят исканията ѝ

Русия предупреди с бързи ответни мерки, ако САЩ и съюзниците отхвърлят исканията ѝ

Докато Русия чака отговор, Лавров обясни, че няма да чакат вечно