Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира, че ще свика среща на високо ниво на основния форум на военната организация за сътрудничество с Украйна следващия месец въпреки възраженията от страна на Унгария, пише АП.

Комисията НАТО-Украйна не се е събирала на ниво министри от няколко години. Последната среща се проведе на по-ниско ниво през 2019 г. в Киев, като посланиците на НАТО се присъединиха към украинския президент Володимир Зеленски и някои от неговите министри от кабинета, около три години преди пълномащабното нахлуване на Русия.

Унгария и Украйна са в спор относно закон за езика, приет в Украйна през 2017 г., за който националистическото правителство в Будапеща настоява, че спира членовете на транскарпатското етническо малцинство да учат на унгарски. Оттогава Унгария редовно блокира срещите на Комисията НАТО-Украйна.

"Това е установена рамка. Имам мандат да го свикам", каза Столтенберг, който председателства срещите на НАТО. "Във връзка с въпросите, които Унгария повдигна, не съм свиквал това от известно време, но сега ще продължа да свиквам заседанията на Комисията НАТО-Украйна."

Той каза, че срещата ще се проведе в кулоарите на срещата на външните министри на НАТО в Брюксел на 4-5 април и добави: "Не съм планирал повече срещи, но разбира се, това няма да е еднократно събитие". Той отбеляза, че Зеленски е поканен да присъства на срещата на върха на НАТО в Литва през юли.

Столтенберг каза още, че опасенията на малцинствата на Унгария ще бъдат обсъдени на срещата следващия месец.

НАТО взема решенията си с консенсус и Столтенберг отказа да каже защо настоява срещата да се свика въпреки Унгария. Но Унгария непрекъснато отлага датата за гласуване за членството на Финландия и Швеция в НАТО, забавяйки влизането им без много обяснения.

Столтенберг каза, че унгарският външен министър Петер Сиярто на среща по-рано във вторник му е потвърдил, че парламентът в Будапеща ще гласува за членството на Финландия на 27 март, но не е ясно кога и дали ще гласува за влизането на Швеция.

Сиярто също отказа да каже какъв е проблемът, като каза на репортери, че Комисията НАТО-Украйна се свиква "по причини, които не е мое задължение да разкривам". Той обаче каза, че решението на Столтенберг "според нас накърнява ценното единство на НАТО".

Унгария беше широко критикувана заради състоянието си на правата на човека, включително закон, приет преди две години, който правозащитните организации смятат за хомофобски и трансфобски. Европейският съд по правата на човека също осъди отношението на Будапеща към търсещите убежище.

НАТО: Русия е най-голямата заплаха, но Путин сгреши

НАТО: Русия е най-голямата заплаха, но Путин сгреши

За Столтенберг последната година е била ключова за глобалната сигурност