Стотици се събраха в столицата на Сърбия Белград, за да протестират срещу тежкото замърсяване на въздуха, обхванало града през последните дни, предаде АП.

Много участници в петъчния протест дойдоха с маски за лице, събраха пред общината и преминаха през центъра на града.

Активистите, стоящи зад събитието, заявиха, че правителството трябва да предприеме стъпки за справяне със смога в Белград, сред които подобряване на обществения транспорт и засаждане на дървета.

"Държава от XXI век не може да гледа в небето и да чака вятъра да разреши замърсяването", каза Радомир Лазович от  групата "Да не удавим Белград". "Хората се разболяват и умират."

България оспорва санкциите на ЕК за мръсния въздух в Гълъбово

България оспорва санкциите на ЕК за мръсния въздух в Гълъбово

България моли Съда на Европейския съюз да отхвърли предявения иск

Подобно е положението и в други големи балкански градове през последната седмица, като сред тях е и София.

Столицата на Босна, Сараево, традиционно има зимен смог, тъй като се намира в дълбока долина и е заобиколена от високи планини.

В петък властите в Сараево обещаха да раздадат безплатни защитни маски на жителите с най-голям риск за здравословни проблеми от мръсен въздух.

Правителството на Сърбия заяви в петък, че е сформирало екип за справяне със замърсяването.

Длъжностните лица апелираха към обществеността да не изпада в паника, като отбеляза, че лошото качество на въздуха е проблем от десетилетия.

Според експертите замърсяването на въздуха на Балканите е тежко заради използването на електроцентрали с въглища и стари автомобили и други фактори.

Гняв и спешни мерки в градове на Балканите, задушени от смог

Гняв и спешни мерки в градове на Балканите, задушени от смог

В босненската столица Сараево положението е най-тежко

През изминалата седмица към проблема се добави гъста мъгла.

В доклад от миналата година от Програмата за околна среда на САЩ се казва, че хората, живеещи в Западните Балкани, губят до 1,3 години живот от замърсяването на въздуха.

Експертите предупреждават, че тези и други екологични проблеми могат да попречат на усилията на Сърбия и други балкански страни за присъединяване към Европейския съюз.