"Странджа" остава природен парк и образуваното съдебно производство срещу акта за неговото обявяване се прекратява, предаде БНР.

За тази промяна в Закона за защитените територии се разбраха членовете на Комисията по околната среда и представители на природозащитните организации.

В обобщения текст за промяна в Закона за защитените територии се казва, че всички нормативни актове за обявяване на резервати, природни паркове, защитени местности, издадени до 30 юни тази година, не подлежат на обжалване по съдебен ред.

Образуваните и не приключили съдебни производства се прекратяват. "Природен парк "Странджа" е спасен", заяви председателят на Комисията по околната среда и водите Георги Божинов, който обяви решението на комисията.
Остават забраните за строителството на територията на природните паркове и защитените територии.
Представителите на екоорганизациите обявиха, че са доволни от взетото решение.

Андрей Ковачев от Сдружение за дива природа "Балкан" обясни, че еколозите се опасяват единствено за унищожената вече защитена местност "Камчийски пясъци".

Гласуването на поправката, която ще спаси природните паркове от застрояване и унищожаване, ще бъде в петъчното заседание на Народното събрание.