Само на шест светлинни години от нас един замръзнал свят обикаля около малка червена звезда. Тази студена планета всъщност може да се окаже една от най-обещаващите цели за астрономите, изучаващи световете извън нашата слънчева система, съобщава National Geographic.

Новооткритата планета обикаля в орбита около слънце, известно като Звездата на Бърнард - най-близката до Земята "единична" звезда, посочва сп. "Nature". Разстоянието до най-близката до нас по абсолютни показатели Алфа Кентавър е с две светлинни години по-малко, но в действителност тя представлява тройна звездна система.

Звездата на Бърнард е малко червено джудже, по-старо от нашето Слънце, невидимо за обикновените телескопи. Тя отдавна е обект на научната фантастика и вдъхновява астрономите да търсят планети около нея. Търсенето на свят, подобен на Земята, започва още през 60-те години, но едва сега се увенчава с успех.

"Звездата на Бърнард е една от най-известните звезди на небето", отбелязва испанският изследовател Игнаси Рибас.

Съществуването на екзопланети около нея така и не е потвърдено до 90-те години на миналия век. Преди три десетилетия датският астроном Петер ван де Камп съобщава, че вероятно два газови гиганта обикалят около Звездата на Бърнард, разпалвайки интереса към "лов" на планети. Днешните изследвания показват, че двете гигантски планети в действителност не съществуват. Па-малките екзопланети обаче трудно откриваеми.

През 2016 г. Игнаси Рибас със своите колеги започва да изследва пространството около червеното джудже с инструмента CARMENES в испанската обсерватория Calar Alto. Учените проследяват малките колебания в движенията на звездата - това гравитационните "пръстови отпечатъци", които планетите оставят поведението на своите слънца.

Снимка 389565

Източник: IEEC/SCIENCE-WAVE - GUILLEM RAMISA

След повече от две десетилетия наблюдения с шест различни инструмента учените изказват хипотезата, че в наблюдаваното късче от космоса наистина има планета. Данните показват, че тя обикаля около Звездата на Бърнард за 233 земни дни.

След около 300 допълнителни изследвания астрономите потвърждават, че движенията на звездата показват наличието в орбита на планета, чиято орбитална обиколка е с продължителност 233 дни. Те имат 99 процента сигурност в своето откритие, но отбелязват, че работата им няма да е завършена докато процентите не станат 100.

Изследователите смятат, че планетата е около три пъти по-масивна от Земята и е значително по-студена. Дългата й орбита около червеното джудже означава, че температурата на нейната повърхност е -270 градуса.

Учените я оприличават на по-голяма версия на луните та Юпитер или Сатурн - нещо като Европа, Ганимед, Калисто или Титан. С големи количества скали и замръзнала вода.

Големият въпрос е дали планетата ще се окаже достатъчно голяма, за да задържи атмосфера около себе си. Има вероятност тя да се окаже по-скоро малък Нептун, отколкото супер-Земя.

Но ако тя има атмосфера, пак би била твърде негостоприемна за живот с мразовитите температури, изключващи наличието на течна вода на повърхността.

Въпреки това фантастите ще продължат да мечтаят някой ден на някой замръзнал свят да бъдат открити живи същества - като в "Междузвездни войни", "Стар трек" или "Пътеводителя на галактическия стопаджия".

NASA откри 219 нови екзопланети с телескопа „Кеплер”

NASA откри 219 нови екзопланети с телескопа „Кеплер”

10 от тях са много подобни на Земята...