Светът сомнамбулски се насочва към нова икономическа и финансова криза, която ще има опустошителни последици за демократичната пазарна система. Това предупреди бившият гуверньор на Английската централна банка Марвин Кинг, цитиран от "Гардиън".

Кинг даде лекция във Вашингтон на ежегодната среща на Международния валутен фонд и Световната банка.

Марвин Кинг, който ръководеше банката от 2003 до 2013 г., включително и по време на кризата през миналото десетилетие, отбеляза, че съпротивата срещу ново мислене означава повторение на хаоса от 2008-2009 г.

Според него не се поставят под въпрос идеите, довели до кризата преди десетилетие.

"Още една икономическа и финансова криза ще бъде опустошителна за легитимността на демократичната пазарна система. Като се придържаме към новата общоприетост на валутната политика и претендираме, че сме направили банковата система безопасна, ние сомнамбулски се движим към тази криза", предупреди той.

Експертът добави, че САЩ ще бъдат връхлетени от "финансов армагедон", ако Федералният резерв няма необходимата мощ да се справи с нещо подобно като ипотечната криза.

Той обясни, че след Голямата депресия през 30-те г. на XX век е настъпило ново мислене и интелектуална промяна.

Бившият банкер каза още, че икономическият и политическият климат много рядко е бил в подобно положение като днес. Той посочи като примери търговската война между САЩ и Китай, безредиците в Хонконг, проблемите в развиващи се икономики като Аржентина и Турция, растящото напрежение между Франция и Германия за бъдещето на еврото и политическият конфликт в САЩ в момент, когато готовността на САЩ да действат като световен жандарм се изпарява.