Световната банка отпуска 160 млрд. долара за борба с пандемията от коронавирус, предадоха световните информационни агенции. Средствата са за срок от 15 месеца.

Първоначалните 1,9 милиарда долара ще бъдат предназначени за проекти в 25 държави.

Повече от половината помощ е предназначена за борба с бързо разпространяващата се болест в Индия.

Припомняме, че според световната статистика, регистрираните случаи по света вече надхвърлиха 1 млн., а починалите са повече от 51 000 души.

1 млн. болни и над 53 000 починали от коронавирус

1 млн. болни и над 53 000 починали от коронавирус

Сред най-засегнатите държави по света са САЩ, Италия, Испания, Германия, както и Китай, от където започна пандемията

Заедно със здравните проблеми обаче световната икономика изпадна в рецесия заради строгите мерки, които правителствата в много държави наложиха с цел овладяване разпространението на заболяването.

Това доведе до рекордна безработица още в първите седмици на мерките.

Властите предложиха спасителни програми за бизнеса.

Пандемията от коронавирус се очаква сериозно да забави икономическия растеж в развиващите се икономики в Източна Азия, както и в Китай, предупреди по-рано Световната банка в актуализирана икономическа прогноза.

Банката отбелязва, че не може да даде точни прогнози заради бързо променящата се ситуация, но като цяло прогнозира, че икономиката в региона ще се забави до 2,1% през 2020 г. и -0,5% при най-лошия сценарий в сравнение с 5,8% през 2019 г.

Забавеният икономически растеж ще тласне още 11 милиона души в бедност в Източна Азия.

Пандемията причинява "безпрецедентен глобален шок, който може да спре растежа и може да увеличи бедността в региона", предупредиха от банката.